veronmaksajat.fi

KOTI

Kadotitko omaisuuttasi? Täältä löytötavaraa kannattaa kysellä

Kadotitko omaisuuttasi? Täältä löytötavaraa kannattaa kysellä
9.3.2020

Jos kadottaa omaisuuttaan, mistä lähteä liikkeelle? Löytötavaratoimistoja on sekä poliisilla että yksityisillä toimijoilla. Etsinnässä on hyvä aloittaa sieltä, minne omaisuus on ehkä hävinnyt, vinkkaa ylikomisario Juha Tuomela Helsingin poliisilaitokselta.

Jos löytää löytötavaran, mihin se pitää toimittaa?

”Lain mukaan löytäjän on ilmoitettava löydöstä omistajalle tai toimitettava löytötavara poliisille. Jos löytötavaraa ei voi vaaratta tai hankaluudetta kuljettaa, siitä on kuitenkin ilmoitettava poliisille. Julkisen liikenteen kulkuneuvoista, virastoista tai vastaavista löytyvät tavarat ovat niin kutsuttuja laitoslöytöjä. Ne pitää luovuttaa asianomaisen laitoksen henkilökunnalle tai niiden löytötavaratoimistoille.” 

Saako löytäjä löytöpalkkion?

”Lain mukaan omistajalla on oikeus saada löytötavara takaisin, jos hän maksaa löytäjälle löytöpalkkion ja korvaa löydön aiheuttamat tarpeelliset ja kohtuulliset kustannukset. Löytöpalkkiota ei kuitenkaan makseta laitoslöydöistä. Löytöpalkkion suuruus on kymmenen prosenttia esineen käyvästä arvosta, kuitenkin vähintään neljä euroa.”

Miten kauan tavaroita säilytetään löytötavaratoimistossa ja mitä niille tapahtuu sen jälkeen?

”Jos omistaja ei nouda löytötavaraa kolmen kuukauden kuluessa, omistusoikeus siirtyy löytäjälle. Laitoslöydöissä omistusoikeus siirtyy valtiolle tai löytötavaratoimiston pitäjälle. Polkupyörät ja mopot, joita omistaja ei ole noutanut, myydään huutokaupalla. Löytäjällä on oikeus saada kolmasosa näiden myyntihinnasta.”

Mitä löytötavaratoimistossa asiointi maksaa?

”Lain mukaan löytötavaran säilytyksestä saa periä viisi prosenttia esineen käyvästä arvosta, mutta enintään 17 euroa. Mikäli esineen käypää arvoa on vaikea määritellä, korvauksessa otetaan huomioon muun muassa esineen koko.”

Outi Airaksinen

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti