veronmaksajat.fi

KOTI

Alihintainen kauppa perhepiirissä? Setvi verot ennakkoon

Alihintainen kauppa perhepiirissä? Setvi verot ennakkoon
17.3.2017

Alihintainen kauppa perillisen tai perillisten kanssa tulee usein yhtenä vaihtoehtona harkintaan, kun suunnitellaan omaisuuden siirtämistä jo elinaikana jälkeläisille. Kauppa voi aiheuttaa yllättäviltäkin tuntuvia veroseuraamuksia. Siksi verot kannattaa aina selvittää etukäteen. 

Alihintaisella kaupalla on lahjaan verrattuna se hyvä puoli, että omaisuudesta luopuva saa omaisuuden myynnistä varallisuutta vanhuuden turvaksi. Etuna voi olla myös se, että samalla tietty omaisuus, esim. kiinteistö tai yritys, todennäköisemmin siirtyy henkilölle, jolla on sekä halua että kykyä hoitaa omaisuutta.

Kaupanteko ei kuitenkaan käytännössä ole mahdollinen, mikäli ostajan maksukyky ei riitä kauppahinnan maksamiseen. Monesti kauppa kariutuu myös siihen, että perillinen ei halua ottaa suurta lainaa kauppahinnan maksamiseen.

Lisäksi myyntiin liittyvät verokustannukset voivat aiheuttaa sen, että valitaan jokin muu tapa siirtää omaisuutta jälkeläisille. Mikäli myyjä haluaa todellisuudessa tehdä lahjoituksen, kaupan verokustannuksia kannattaa verrata aina kustannuksiin, jotka aiheutuvat lahjasta. 

Alihintainen kauppa – sukulaiskauppa – Kuka on kiinnostunut?

1. Sukulaiskaupat kiinnostavat verottajaa

Sukulaisten väliset keskinäiset kaupat ovat verottajan mielenkiinnon kohteena. Verottajan perusepäilys on, että kauppa ei ole välttämättä aito, vaan kyseessä on tapahtuma, jolla todellisuudessa annetaan lahja tai lahjoja.

Jos ostaja rahoittaa kauppahinnan omilla säästöillään tai nostamalla lainan pankista, verottajakaan ei yleensä epäile kaupan aitoutta. Tilanne voi olla toinen niissä tapauksissa, joissa koko kauppahinta tai merkittävä osa siitä jää ostajan velaksi myyjälle.

Lisäksi verottaja on kiinnostunut siitä, miten paljon sovittu kauppahinta eroaa käyvästä arvosta. 

2. Sukulaiskaupat kiinnostavat myyjän muita perillisiä

Verottajan lisäksi alihintaisesta kaupasta ovat kiinnostuneita myös myyjän muut perilliset. Jos esimerkiksi veli ostaa vanhemmiltaan alihinnalla kiinteistön, siskot voivat katsoa, että heidän tuleva perintönsä pienenee.

Alihintainen kauppa voi aiheuttaa tulevaisuudessa perintöriidan, jossa riidellään siitä, otetaanko ostajan kaupassa saama saatu etu jollakin tavalla huomioon vanhempien jälkeen tehtävässä perinnönjaossa. Lakiosaan oikeutettu perillinen saattaa esim. vaatia, että toisen perillisen alihintaisella kaupalla saama etu otetaan laskennallisena lisäyksenä huomioon jaettavaa jäämistöä määritettäessä.

3. Sukulaiskaupat kiinnostavat myyjän velkojia

Myös myyjän velkojat voivat olla kiinnostuneita alihintaisista kaupoista, jos velat ovat jääneet maksamatta. Kauppa voidaan jälkikäteen peräyttää, jos todetaan kaupan loukanneen velkojien oikeuksia. Tämä edellyttää, että velallinen (eli myyjä) oli kauppaa tehdessään maksukyvytön tai että kauppa osaltaan johti velallisen maksukyvyttömyyteen.

Juha Koponen

Kirjoittaja on johtava lakimies Veronmaksajain Keskusliitossa

Lue lisää sukulaiskaupoista ja niiden verotuksesta keskiviikkona 22.3. ilmestyvästä Taloustaidosta. Artikkelin esimerkistä selviää, miten paljon tytär maksaa lahjaveroa ja äiti luovutusvoittoveroa, kun äiti myy tyttärelleen 160 000 euron arvoisen asunnon 80 000 eurolla.

Rahat, verot, työ & eläke, koti