veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Hulina lainatiskeillä alkoi ahdistaa valvojaa – lainakatto laski

Hulina lainatiskeillä alkoi ahdistaa valvojaa – lainakatto laski
19.8.2021

Asuntokauppa on käynyt koronakaudella vilkkaana erityisesti kasvukeskuksissa, paikoin muuallakin. Niinpä myös pankkien lainatiskeillä on ollut melkoista hulinaa. Suomen Pankin tilaston mukaan uusia asuntolainoja on nostettu lähestulkoon ennätystahtia viime vuoden kesästä lähtien, ja tänä vuonna meno on vain kiihtynyt.

Hyvin pitkien, takaisinmaksuajaltaan yli 29 vuoden lainojen osuus uusista asuntolainoista on kasvanut nopeasti. Omaa kotia varten otettujen uusien asuntolainojen keskimääräinenkin laina-aika on jo lähellä 22 vuotta.

Kotitalouksien velkaantumisaste (velat suhteessa käytettävissä olevaan tuloon) on noussut uusiin ennätyksiin, noin 134 prosenttiin. Maaliskuusta 2020 maaliskuuhun 2021 velkaantumisaste nousi yli viisi prosenttiyksikköä.

Finanssivalvonta (Fiva) näki tässä vaaran merkit. Se pelkäsi, että raskaasti velkaantuneita kotitalouksia on kohta yhä enemmän. Fiva päätti kiristää asuntoluottojen lainakattoa siten, että ellei kysymys ole ensiasunnosta, asuntolainaa voi myöntää enintään 85 prosenttia suhteessa asuntovakuuden arvoon. Siinä kohdin lainakatto oli aiemminkin, mutta koska pandemia heikensi taloussuhdannetta, katto nostettiin välillä 90 prosenttiin.

Lisäksi Fivan tiedotteen mukaan lainanantajien eli pankkien ”tulisi olla pidättyväisiä” erityisen pitkien ja asiakkaan tuloihin nähden suurten asuntolainojen myöntämisessä.

Lähde: Taloustaito

Velanottoon suunnitellaan uusia rajoituksia

Suomalaisten velkaantuminen huolestuttaa muitakin virallistahoja, ja siksi myös valtiovarainministeriössä on pitkään valmisteltu erilaisia kiristyksiä ja rajoituksia velanottoon. On esimerkiksi suunniteltu enimmäismäärää sille, miten paljon kotitaloudella ylipäätään saisi olla velkaa suhteessa tuloihinsa.

Viimeisimmissä kaavailuissa enimmäismääräksi suunniteltiin 500 prosenttia eli kotitaloudella saisi olla velkaa 5 x vuotuisten bruttotulojen verran. Kesällä aloittanut valtiovarainministeri Annika Saarikko ilmoitti kuitenkin ensitöikseen, että hän ei aio viedä tätä ehdotusta eteenpäin. Muita kiristyksiä hän kylläkin lupaili.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti