veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ensiasunto kokonaan omaksi – onko loppuosan ostamisesta maksettava varainsiirtoveroa?

Ensiasunto kokonaan omaksi – onko loppuosan ostamisesta maksettava varainsiirtoveroa?
25.4.2019

Ostin avopuolisoni kanssa vakituiseksi asunnoksemme osakeasunnon tammikuussa 2018 siten, että minä ostin asunnosta 70 prosenttia ja avopuolisoni 30 prosenttia. Olen 30-vuotias ja asunto on minulle ensiasunto, joten minun ei tarvinnut maksaa omasta osuudestani varainsiirtoveroa.

Olen nyt ostamassa avopuolisoltani hänen 30 prosentin osuuttaan. Joudunko maksamaan tästä ostosta varainsiirtoveron vai onko asunnon loppuosan ostaminen minulle verotonta, koska kyse on samasta ensiasunnostani?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Joudut maksamaan ensiasuntosi loppuosan lunastamisesta varainsiirtoveron, vaikka kyse onkin samasta asunnosta, jonka 70 prosentin osuuden ostaminen oli sinulle ensiasunnon ostona varainsiirtoverotonta. 

Ensiasunnon ostajan ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos seuraavat ehdot täyttyvät: Ostaja on luovutuskirjan allekirjoitushetkellä 18–39-vuotias. Ostaja hankkii asunnosta 50 prosenttia tai enemmän. Ostaja ostaa asunnon vakituiseksi asunnokseen ja muuttaa siihen kuuden kuukauden kuluessa kaupanteosta. Ostaja ei ole vuodesta 1990 alkaen omistanut mistään asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 prosenttia tai enempää. Vapaa-ajan kiinteistön tai lomaosakkeen aikaisempi omistaminen ei ole este verovapaudelle.

Koska omistat jo asunto-osakkeesta vähintään 50 prosenttia, et voi enää saada ensiasunnon ostajan varainsiirtoverovapautta edes saman ensiasunnon loppuosan ostamisesta.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti