veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

En maksa pojalleni vuokraa – onko asumisedusta maksettava lahjaveroa?

En maksa pojalleni vuokraa – onko asumisedusta maksettava lahjaveroa?
6.8.2019

Muutin puolisoni kanssa kesällä kerrostaloasuntoon, jonka poikani omistaa. Hän ei peri meiltä vuokraa, vaan maksamme vain yhtiövastikkeen suoraan yhtiön tilille. Voiko verottaja määrätä meille tällä perusteella lahjaveroa asumisedusta?

”Ei voi. Ilmaisasumisesta tai käypää markkinavuokraa halvemmalla asumisesta ei synny teille verotettavaa lahjaa tai tuloa”, Veronmaksajien johtava verojuristi Kati Malinen vastaa.

”Jos maksatte yhtiölle poikanne puolesta pelkän hoitovastikkeen, ei myöskään pojallenne jää tästä järjestelystä verotettavaa tuloa.

Jos maksuihin sisältyy myös pääomavastiketta, jonka taloyhtiö omassa kirjanpidossaan rahastoi, saattaa pojallenne jäädä järjestelystä verotettavaa tuloa.

Maksaessanne pojallenne kuuluvia kuluja, on kyse asunnon käytöstä maksettavasta korvauksesta, joka sinällään on verotettavaa vuokratuloa. Yhtiön kirjapidossaan tulouttamat hoitovastikkeet ovat vähennettävissä poikanne verotettavaa tuloa laskettaessa, mutta yhtiön rahastoimat pääomavastikkeet eivät ole vähennyskelpoisia vuokratulosta.

Jos pojallanne ei ole asunnosta vastikkeiden lisäksi muita kuluja, hänelle syntyy mahdollisesti maksamienne ja taloyhtiön rahastoimien pääomavastikkeiden verran verotettavaa tuloa vuosittain.”

Rahat, verot, työ & eläke, koti