veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asutko kerrostalossa? Kukkaro kovilla Rovaniemellä ja Savonlinnassa

Asutko kerrostalossa? Kukkaro kovilla Rovaniemellä ja Savonlinnassa
15.9.2020

Kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat korkeimmat Rovaniemellä, Savonlinnassa ja Vihdissä, ilmenee Kiinteistöliiton selvityksestä. Näissä kaikissa kustannukset olivat vähintään 3,10 euroa neliöltä kuukaudessa.

Rovaniemi pysyi vertailun kalleimpana kuntana, huolimatta kustannusten reilun prosentin laskusta edelliseen vuoteen verrattuna. Savonlinnassa kaukolämmön hinnannousu ja rakennuksen kiinteistöveron korotus nostivat kunnan kalleimpaan kolmikkoon.

Edullisimpia ovat Kempele, Kokkola ja Raahe. Kempele oli viime vuoden tapaan selvästi edullisin. Kustannukset olivat 2,17 euroa neliöltä kuukaudessa.

Perheasunnossa saattaa olla vuodessa jopa yli 1 000 euron ero kuntakohtaisissa kiinteistökustannuksissa. Kun Rovaniemellä kuntakohtaisiin kiinteistökuluihin uppoaa 90 neliön perheasunnossa miltei 3 400 euroa vuodessa, Kempeleessä riittää hieman runsaat 2 300 euroa.

Suurimmissa kaupungeissa 90 neliön huoneistossa asuva maksaa kuntakohtaisia kustannuksia Helsingissä noin 3 270 euroa vuodessa ja Espoossa miltei 3 050 euroa. Tampereella vastaava summa on 3 120 euroa ja Turussa lähes 3 070 euroa.

Kiinteistöverot ja maksut 10 suurimassa kaupungissa Lähde: Kiinteistöliitto/KTI Kiinteistötieto Oy

Indeksitalo 2020 -tietoaineiston on kerännyt KTI Kiinteistötieto Oy Kiinteistöliiton tilaamana. Mukana on 59 kaupunkia ja kuntaa. Tutustu Indeksitalo 2020 -taulukoihin (pdf). 

Kiinteistöliitto on verrannut vuodesta 2001 ns. Indeksitalon kiinteistöveroja ja muita kuntakohtaisesti määrittyviä kustannuksia Suomen suurimmissa kaupungeissa. Indeksitalo on 10 000 kuutiometrin asuinkerrostalo, joka sijaitsee kaupunkikeskustan ruutukaava-alueella omalla tontilla ja jossa on 40 asuntoa. Talon energian ja veden kulutukset ovat keskimääräisiä, samoin jäteastioiden määrät ja tyhjennysvälit.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti