veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asuntolaina harkinnassa? Vertaile korot

Asuntolaina harkinnassa? Vertaile korot
13.5.2019

Taloustaidon vertailussa on mukana asuntolainatarjouksia yhdeksästä pankista. Huhtikuun lopussa asuntolainojen korot vaihtelivat 0,84 prosentista 1,10 prosenttiin. 

Asuntolainan korko, %

KORKO Tarjouksen korko on lainan kokonaiskorko. Se sisältää marginaalin (palkin tumma osa), viitekorkoon sidotun osuuden sekä lainan nosto- ja hoitokulut. Tällä hetkellä viitekorot ovat niin matalat, että lähes koko korko muodostuu marginaalista.

Asuntomarkkinat: Turku sai tilaisuuden kasvattaa lihaksiaan

Ihme paikka tuo Turku. Takavuosina tuntui jo siltä, että Turku oli vaarassa pudota listoilta, kun lueteltiin Suomen kasvukeskuksia. Se näkyi myös asuntomarkkinoilla: hinnat nousivat verkkaan – jos nousivat. Esimerkiksi vuonna 2015 Turun keskimääräiset neliöhinnat olivat suurin piirtein samalla tasolla kuin Mikkelissä.

Nyt Turun asuntomarkkinat ovat vilkkaimpien joukossa. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna asuntokauppojen määrä laski lähes koko maassa pääkaupunkiseutu mukaan lukien. Turku oli Oulun lisäksi harvoja poikkeuksia, joissa kauppa kesti.

Viime vuonna vanhojen osakeasuntojen hinnat pääkaupunkiseudun ulkopuolella keskimäärin laskivat edellisestä vuodesta. Turku oli kuitenkin hintojen nousussa lähes Helsingin ja Tampereen kantapäillä. Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Turun hinnat nousivat viime vuoden viimeisestä neljänneksestä, kun useimmissa muissa kaupungeissa hinnat hieman laskivat.

Onhan Turku sivistyskaupunki, jolla on eväitä vaikka mihin, mutta ehkä isoin tekijä seudun tämänkertaisen nousun takana on kuitenkin Meyerin telakka. Varmasti myös Uudenkaupungin autotehdas tuo Turkuun asti kasvua – ja ainakin kysyntää asunnoille.

Miten pitkään Turun vauhti jatkuu? Asuntorahoittaja Hypo toteaa markkinaennusteessaan, että myönteiset tunnelmat näkyvät kaupungissa ja että Turun tulevaisuuden suunnitelmat raitioliikenteestä kertovat kasvuhakuisesta suunnasta. Aika rohkeasti päätelty ratikkakaavailuista.

Muualla maassa asuntomarkkinat eivät nyt nosta sykettä. Yleisesti ottaen markkinoiden tilaa kuvataan ennusteissa vaisusti ja vaisuksi. Taloudessa kaikki on ollut periaatteessa kohdillaan, töitä on riittänyt ja korkotaso pysynyt matalalla, mutta asuntokauppa ei vain ole nytkähtänyt kunnolla liikkeelle.

Toisaalta mitään erityisen synkkää, kauppaa jarruttavaakaan ei uskota olevan näköpiirissä. Kuten Sp-Kodin ennusteessa todetaan ykskantaan, ”asuntokaupan vilkastuminen on mahdollista”.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti