veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Asunto vuokralla pari viikkoa – pitääkö vuokrauksesta ilmoittaa verottajalle?

Asunto vuokralla pari viikkoa – pitääkö vuokrauksesta ilmoittaa verottajalle?
24.4.2019

Olen vuokrannut omistusasuntoni viime vuonna kaksi kertaa noin kahdeksi viikoksi. Pitääkö näin lyhyetkin vuokraukset ilmoittaa verottajalle?

Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:

Pitää ilmoittaa. Ilmoitat ne joko Omaverossa tai lomakkeella 7H (osakehuoneisto).

Vuokratulot ovat veronalaista pääomatuloa. Pääomatulojen veroprosentti on 30 %. Yli 30 000 euron pääomatuloista veroprosentti on 34 %.

Vuokrauksen ajallinen kesto ei vaikuta ilmoittamisvelvollisuuteen.

Voit kuitenkin vähentää saamistasi vuokratuloista tulonhankkimiseen kohdistuneet menot. Tällaisia vähennyskelpoisia tulonhankkimismenoja ovat esimerkiksi hoitovastikkeet ja taloyhtiön tulouttamat pääoma- ja rahoitusvastikkeet, vesi- ja sähkömaksut, kiinteistövero, asunnon vakuutusmaksut ja vuokraustoimintaan liittyvistä matkoista aiheutuneet menot.

Jos olet vuokrannut asuntosi kalustettuna, saat vähentää lisäksi kalustevähennyksen, joka on yksiöissä 40 euroa kuukaudessa ja kaksioissa ja suuremmissa asunnoissa 60 euroa kuukaudessa.

Kun teet vähennyksiä, suhteuta vähennykset vuokrausaikaan.

Voit esimerkiksi laskea ensin asuntoon kohdistuvat kulut kokonaisuudessaan siltä kuukaudelta, jolloin asunto on ollut vuokralla. Laske tämän jälkeen, kuinka monta päivää asunto on kyseisenä kuukautena ollut vuokrattuna.

Jakamalla vuokrapäivät koko kuukauden päivien lukumäärällä, saat suhdeluvun, jonka mukaisesti voit vähentää kulut.

Lisäksi on syytä huomata, että koko asunnon vuokralle antaminen, vaikka satunnaisestikin, katkaisee oman asumisen. Tämä voi vaikuttaa asunnon luovutusvoittoverotukseen, mikäli asunnosta annetaan yli puolet vuokralle ennen kuin asunto on ollut omassa tai perheen käytössä omistusaikana yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Lomakkeen numero korjattu ensimmäisessä kappaleessa 24.4.2019. 

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.