veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Astetta alemmas – suomalaisia houkutellaan nyt yhdessä energiansäästöön

Astetta alemmas – suomalaisia houkutellaan nyt yhdessä energiansäästöön
25.8.2022

Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra ovat julkistaneet Astetta alemmas -energiansäästökampanjan. Kampanjalla pyritään varmistamaan, että kaikille suomalaisille ja etenkin kriittisiin toimintoihin riittää energiaa alkavalla lämmityskaudella.  

Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti nopeasti Euroopan energiatilannetta. Energian saatavuus ei olekaan enää itsestään selvää ja energian hinnat ovat lyhyessä ajassa nousseet rajusti.

Näitä ongelmia ratkomaan Motiva, Energiavirasto, työ- ja elinkeinoministeriö, valtioneuvoston kanslia, ympäristöministeriö ja Sitra käynnistävät lokakuussa Astetta alemmas -nimellä kulkevan energiansäästökampanjan, joka lanseerataan Energiansäästöviikolla 10. lokakuuta. 

Kampanjan tavoitteena on saavuttaa merkittävä energiansäästö, ja sillä pyritään vetoamaan niin yksityisiin ihmisiin kuin organisaatioihin.

”Kun jokainen suomalainen tekee pieniä muutoksia arjessaan, yhteisvaikutus on suuri. Kansalaiskampanjan lisäksi tulen kutsumaan yrityksiä pyöreän pöydän keskusteluun, jossa mietitään yritysten konkreettisia sitoumuksia syksyn energiansäästötalkoissa”, elinkeinoministeri Mika Lintilä sanoo.

Astetta alemmas kotona ja liikenteessä

Kampanjassa suomalaisia kannustetaan säätämään energiankulutustaan useilla eri osa-alueilla. Se tarkoittaa huonelämpötilojen pudottamisen lisäksi esimerkiksi matalampia ajonopeuksia liikenteessä sekä lämpimän käyttöveden säästämistä.

Kampanjan tavoitteena on saada vähintään 75 prosenttia suomalaisista säästämään energiaa. Tavoitteen toteutumista on tarkoitus seurata muun muassa kyselytutkimuksin. Pidemmän aikavälin tavoite on pysyvästi alhaisempi energiankulutus ja sähkön kulutushuippujen madaltaminen.

Monta hyvää syytä säästää energiaa

Energian hinta nousee nykyisistä huippuhinnoista vielä entisestään syksyn ja talven aikana. Hintojen nousu kurittaa etenkin öljy- ja sähkölämmittäjiä.

Säästämällä energiaa kukin meistä voi vaikuttaa merkittävästi oman sähkö- ja bensalaskunsa suuruuteen.

Myös ilmastonäkökulmasta energiansäästö ja energiatehokkuuden parantaminen ovat välttämättömiä.         

Suomi ei ole ongelmineen yksin, sillä erilaisia energiansäästötoimia on käynnissä eri puolilla Eurooppaa. Esimerkiksi Espanjassa julkisia tiloja ei ole tänä kesänä saanut jäähdyttää alle 27-asteisiksi. Saksassa puolestaan uimahalleissa on ollut tarjolla vain kylmiä suihkuja.

Suomessa sähköpulaa helpottaa merkittävästi, jos Olkiluoto 3 käynnistyy suunnitelmien mukaan joulukuussa. Myös LNG-terminaalin on määrä aloittaa toimintansa joulukuussa.

Suomalaiset tottuneet viileyteen

”Kampanja kiteytyy sanomaan Astetta alemmas. Se kiteyttää sen, mitä haluamme kaikille suomalaisille kertoa. Ei tarvitse olla isoja asioita, vaan fiksua energian ja sähkön käyttöä. Haluamme vedota isänmaallisuuteen ja kansalliseen identiteettiin. Tunnepuoli on tässä tärkeä. On hyvä pitää huolta naapurista, että kaikille riittää energiaa ja sähköä tulevana lämmityskautena”, Motivan viestintäjohtaja Kati Laakso sanoo.

Hänen mielestään tavoitteen ei pitäisi olla suomalaisille mahdoton, sillä suomalaiset ovat tottuneet viileään. Viileä ei tunnu niin pahalta maassa, jossa vauvoja nukutetaan pakkasessa ja ihmiset ovat tottuneet rentoutumaan avannossa.

Outi Airaksinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti