veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Äiti ja poika myyvät asunnon – saako poika osuutensa heti myynnin jälkeen?

Äiti ja poika myyvät asunnon – saako poika osuutensa heti myynnin jälkeen?
29.1.2020

Asun yksin kuudetta vuotta mieheni kuoleman jälkeen asunnossa, josta toinen poikani osituksen ja perinnönjaon jälkeen omistaa 22 prosenttia ja minä loput 78 prosenttia. Tämän asunnon hallinta jäi ositus- ja jakosopimukseen perusteella minulle. Testamenttia meillä ei ollut, eikä minun tai kuolinpesän varoissa ollut muita asuntoja.

Jos myymme tämän asunnon, onko pojallani oikeus saada osuutensa tästä asunnosta heti myynnin jälkeen? Poikani ei ole koskaan asunut asunnossa.

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Poikasi voi saada osuutensa heti myynnin jälkeen, jos ette ole muusta sopineet tai, jos ette nyt sovi muuta. Voitte toki hankkia yhdessä myös seuraavan asunnon, jos poikasi on tästä kanssasi samaa mieltä. 

Jos eliniäksi sovittu tai määrätty hallintaoikeus lakkaa eläessäsi, katsotaan sinun lahjoittavan jäljellä olevan hallintaoikeuden arvon pojallesi. Poikasi voi siten joutua maksamaan lahjaveroa, ellei hallintaoikeutta siirretä muuhun omaisuuteen.

Poikasi 22 prosentin omistusosuuteen ei sovellu oman asunnon luovutusvoiton verovapaus, joten hänen osuutensa myynnistä voi syntyä joko luovutusvoittoa tai -tappio.

Vastauksen ensimmäista lausetta on muokattu (lisätty: tai, jos ette nyt sovi muuta) ja vastaukseen on lisätty toinen kappale 30.1.2020.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti