veronmaksajat.fi

KOTI

Päivitä etikettisi juhliin

Päivitä etikettisi juhliin
22.5.2015

Keväällä moni ilahtuu kutsusta juhliin. Kutsu saattaa aiheuttaa myös pohdintaa: pelisääntöjä tarvitaan uusiin ja yllättäviin tilanteisiin. Tapakouluttaja Mirva Saukkola kertoo tuoreimmat päivitykset hyviin juhlatapoihin.

Mikä juhlakäyttäytymisessä on muuttunut eniten?

Kirjailija, toimittaja ja viestintäkonsultti, FT Mirva Saukkola on tapa- ja etikettikouluttaja.

Aiemmin etiketti eli käyttäytymissäännöstö rakentui enemmän sukupuolen mukaan, nyt kohdataan yksilöinä. Etiketti on muuttunut rennommaksi etenkin pukeutumisessa. Sääntöjä voidaan rikkoa esimerkiksi käyttämällä tennareita smokin kanssa tai koristautumalla valtavan kokoisilla koruilla arkipäivisin. Tapakulttuurista on tullut sydämellisempi ja perinteisten juhlien lisäksi juhlitaan elämän erityistilanteita. 

Onko edelleen olemassa pahoja pukeutumismokia?

Kultainen sääntö on, että pukeutumisella ei saa loukata juhlan kohdetta. Esimerkiksi konfirmaatioon tai  lakkiaisiin ei tulla reisitaskuhousuissa tai hyvin avonaisissa vaatteissa. Kirkossa on edelleen tapana verhota paljaat olkapäät.

Tiukoissa muodollisissa tilaisuuksissa ei  kannata lähteä kokeilemaan pukeutumisella. Jos haluaa ottaa vaikutteita Hollywoodin punaiselta matolta, se täytyy osata tehdä tyylikkäästi ja oikeassa paikassa.

Mitkä ovat keskeiset pukeutumissäännöt?

Kutsussa on aina hyvä mainita pukukoodista ja erityisolosuhteista, joihin vieraiden kannattaa varautua. Kun ilmoittautuu juhliin, kannattaa kysyä pukeutumisesta.

Yleispätevä juhla-asu miehellä on ohuesta villakankaasta tehty musta tai syvänsininen puku, johon voi erilaisten paitojen kanssa yhdistää solmion, huivin tai rusetin. Naisella monikäyttöisin juhlavaate on kaunis mekko.

Häissä nainen välttää edelleen kokomustaa ja kokovalkoista asua. Sukat eivät naisella ole enää pakolliset muualla kuin hautajaisissa, diplomaattipiireissä ja akateemisissa tilaisuuksissa. Sukattomuus juhlissa edellyttää kuitenkin sitä, että sääret ovat varpaankynsiä myöten hoidetut eikä iho ole kalmankalpea.

Ideoita lahjan hankintaan

Millainen ja kuinka arvokas lahjan tulisi olla?

Lahja riippuu antajan tulotasosta. Siksi häälahjalistoissa tulisi olla monen hintatason esimerkkejä. Valmistujaisjuhlissa kannattaa kysyä lahjan saajan toiveita.

Nuorilla rahan tarve on luonnollisesti suurin, mutta hieman vanhempana he varmasti arvostavat myös pysyviä muistoja. Valmistujalle voi antaa vaikkapa pienemmän summan rahaa ja muiston, jossa tärkeintä on ajatus. Pian omaan kotiin muuttava nuori arvostaa varmasti taidelahjaa. Myös vanhat, esteettiset esineet ovat suosittuja.

Kotijuhliin hyviä viemisiä ovat kukat, viinipullo tai syötävä lahja – kunhan on huomioitu mahdolliset allergiat, alkoholiongelmat tai elämänkatsomukselliset asiat. Jos ei tunne saajan makua, kannattaa varoa pysyviä esinelahjoja. Elämyslahjat ovat nykyisin suosittuja, ja niitä voi hankkia myös kimpassa.

Miten kutsusta kieltäydytään kohteliaasti?

Se tehdään vastaamalla ”Kiitos kutsusta, mutta valitettavasti en pääse paikalle.” Syytä kieltäytymiseen ei tarvitse avata. Pahinta on jättää kokonaan vastaamatta.

Äärimmäisen noloa on pallotella kutsuilla siten, että paremman tilaisuuden tullessa peruuttaa aiemman ilmoittautumisensa jollakin tekosyyllä. Ilmoittautumisen juhliin voi peruuttaa vain suruun tai sairauteen liittyvässä poikkeustilanteessa.

Tutustu uusiin ihmisiin

Jos juhlissa ei muista, onko jonkun vieraan tavannut aikaisemmin, miten asiaa kysytään tyylikkäästi?

Tätähän sattuu usein, koska ihmiset näyttävät erilaisilta työ- ja yksityistilaisuuksissa. Voi sanoa, että virkistäisitkö muistiani, missä olemmekaan tavanneet tai viimeksi nähneet? Uusien nimien muistamisessa auttavat käyntikortit ja nimen toistaminen muutaman kerran. Amerikkalainen tapa, jossa nimeä toistetaan keskustelun aikana jatkuvasti, tuntuu meillä Suomessa kuitenkin ärsyttävältä.

Pitääkö juhlissa seurustella kaikkien kanssa?

Jos ei ole kysymys valtaisista juhlista, kaikkien kanssa pitäisi ainakin vähän jutella. Vieras tervehtii ensin isäntäväen, mutta vaikka ei tuntisi juhlissa ketään muuta, isäntien varaan ei saa ripustautua.

Juhlia järjestetään siksi, että siellä tavataan uusia ihmisiä. Alkumalja on tarkoitettu vieraiden tutustumiseen ja seurusteluun. Isäntäväen asia olisi myös huolehtia, että samaa perhettä ei sijoiteta samaan pöytään.

Juhlista lähtiessä hyvästellään ja kiitetään isännät ja mielellään sanotaan heit myös niille, joiden kanssa on eniten keskusteltu. Juhlista voi poistua virallisen ohjelman loputtua ja viimeistään sitten, kun isäntäväki vihjaa, että tarjoilu loppuu.

Jos juhlissa on henkilö, jonka kanssa on huonoissa väleissä, miten tilanteesta selviydytään?

Häntä tervehditään ja vaihdetaan muutama sana lyhyesti, mutta ystävällisesti tyyliin ”hei, mitä kuuluu – kiitos hyvää”. Ex-kumppanien kanssa on hyvä olla sivistyneissä väleissä, mutta sydämellisiä välejä ei odoteta.

Miten pidetään hyvä puhe juhlissa?

Kannattaa miettiä ennakkoon, mitä aikoo sanoa. Extempore-puheissa  suusta pääsee helposti sammakoita. Puheessa on hyvä olla lämmintä huumoria, mutta toisin kuin elokuvissa, Suomessa ei ole tapana paljastaa puheessa  kiusallisia muisteloita.

Hyvä puhe on 5–10 minuutin pituinen ja se liittyy juhlan aiheeseen. Ennen puhetta on hyvä kertoa, kuka puhuja on. Ulkomaalaiset vieraat olisi otettava huomioon vaikka kääntämällä puheen keskeiset kohdat.

Puhetta ei lueta paperista, mutta puheen rakenteen muistamista auttaa, jos kirjoittaa pääasiat isokokoisin kirjaimin juontokorteille.

Lasten kanssa harkiten

Miten lapsia tulisi kohdella?

Paras tapa pilata juhlat on toimia ”lasten ehdoilla”. Kirkkovihkiminen on tyypillinen esimerkki, jossa tahdon -lupausten sijasta kuuluu lapsen huuto. Jos on juhlissa pienen lapsen kanssa, on asetuttava valmiiksi siten, että tarvittaessa voi poistua paikalta. 

Vieraana on otettava huomioon, kenen juhlat ovat ja mitä niissä juhlitaan. Esimerkiksi rapujuhlat ovat yleensä aina aikuisten juhla. Juhlan järjestäjä valitsee aina vieraansa.

Monet äidit haluaisivat nykyisin hoitaa ruokapöydässä ensin lapset ikään kuin alta pois. Hyviin käytöstapoihin kuitenkin kuuluu, että vanhemmat juhlavieraat aloittavat ruokailun. Jos aina mennään lasten ehdoilla, lapselle tehdään karhunpalvelus, koska hän ei ikinä opi kulttuurimme tärkeitä sääntöjä.

Miten ruokaan liittyvät allergiat ja muut rajoitukset tulisi kertoa?

Jos on hengenvaarallinen allergia, kuten esimerkiksi allergia pähkinälle, voi lyhyesti kysyä, onko jossakin ruuassa pähkinää. Koko sairauskertomusta ei tarvita.

Allergia on eri asia kuin ruokavalio. Kenelläkään ei ole oikeutta vaatia isäntäväkeä järjestämään kaikkien ruokavalioiden mukaista ateriaa. Juhlissa vieraat syövät sitä, mitä tarjotaan. Juhlien järjestäjät ottavat yleensä huomioon yleisimmät asiat kuten laktoosittomuuden ja kasvisruuan.

Mihin asioihin juhliin osallistuvien ihmisten täytyisi kiinnittää enemmän huomiota?

Kutsuun täytyy vastata heti kun tietää, pääseekö juhliin. Valmistelujen kannalta on tärkeää, että vieraat eivät venytä ilmoittautumista viimeiseen päivään.

Juhlissa tulisi huomioida kaikki vieraat ja vetää myös yksinäiset mukaan keskusteluun.

Juhlien jälkeen on huomaavaista kiittää isäntäväkeä mahdollisimman pian. Gourmet-illallisen jälkeen kukat tai kiitoskortti ovat paikallaan. Rennommista juhlista kiitetään vähintäänkin hieman monisanaisemmalla tekstiviestillä.

Lahjat ja rahat

  • Lähes 50 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että lahjoihin käytetään liian paljon rahaa.
  • Lahjan antamista pidetään tärkeänä. Noin joka viides ostaisi lahjan luotolla, jollei olisi varaa ostaa lahjaa juhliin. Yhtä usea jättäisi menemättä koko juhliin.
  • Pienituloiset käyttävät enemmän rahaa lahjoihin suhteessa tuloihinsa kuin varakkaammat.
  • Eniten rahaa käytetään ylioppilasjuhliin tai valmistujaisiin ja omien lasten häihin.
  • Useimmissa tapauksissa lahjoihin käytetty summa kasvaa iän myötä.
  • Yli 54-vuotiaat käyttävät eniten rahaa kumppanin pyöreitä merkkipäiviä ja sukulaisten häitä varten hankittaviin lahjoihin.

Lähde: Nordean tutkimus 2011

Kuka?

Kirjailija, toimittaja ja viestintäkonsultti, FT Mirva Saukkola on tapa- ja etikettikouluttaja. Hän on kirjoittanut uuden ajan tapaoppaan Etiketti – Käytösopas arkeen ja juhlaan.

Saukkola järjestää itse mielellään juhlia, joissa tärkeimpänä elementtinä on iloinen tunnelma. Brunssi tai kello viiden tee sopivat mainiosti juhlien teemaksi.

Marja Martikainen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti