veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Ovatko astianpesukoneesi letkut kunnossa?

8.12.2015

Astianpesukonevuodon tavallisin syy on rikkoutunut tulo- tai poistovesiletku.

Astianpesukone

Astianpesukonevuodot ovat yleisin kotien vesivahinkojen syy, joista syntyy yleensä tuntuvia korjauskustannuksia. Keittiöissä ei ole lattiakaivoja, joihin vuotovesi valuisi vesivahingon sattuessa. 

Vuodon nopea havaitseminen vähentää vesivahingon suuruutta huomattavasti. Astianpesukonevuodoista aiheutuu Ifin tilastojen mukaan keskimäärin noin 5 000 euron kustannukset, mutta pahimmillaan keittiössä sattuvan vesivahingon kustannukset voivat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin.

Muista vuotokaukalo

Astianpesukoneen alle asennettava muutaman kymmenen euron hintainen vuotokaukalo kuljettaa koneen alle vuotaneen veden astianpesukoneen etupuolelle, jolloin vuodon voi huomata nopeasti.

Astianpesukonevuotojen syy on useimmiten tulo- tai poistoletkun rikkoutuminen. Siksi keittiön allaskaapissa olevia astianpesukoneen letkuja ja liitoksia kannattaa pitää silmällä. Monissa keittiöissä allaskaapissa sijaitsevaa jätevaunua ei ole hyvä paiskoa päin putkistoa. Letkuilla pitää olla riittävästi tilaa.

"Täydessä allaskaapissa pesukoneen letkut voivat jäädä puristuksiin tai taittua. Tällöin on vaara, että liitokset löystyvät ja tuloksena on poistoletkun rikkoutuminen tai liitoksista alkava vuoto. Tarkasta säännöllisesti, että letkut pysyvät suorassa eikä niihin kohdistu ulkopuolista painetta", Ifin omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen ohjeistaa.

Näin torjut astianpesukoneen aiheuttamat vesivahingot 

  1. Anna ammattilaisen asentaa astianpesukoneesi. Kotivakuutus ei korvaa itse asennetun astianpesukoneen aiheuttamia vahinkoja.
  2. Asenna vuotokaukalo pesukoneen alle.
  3. Hanki allaskaappiin vesivuotovahti.
  4. Käytä astianpesukonetta vain kotona ollessasi.
  5. Pidä vesihana suljettuna, kun astianpesukone ei ole käynnissä.
  6. Älä ahda allaskaappia täyteen, sillä tavarat ja roskat voivat painaa tai taittaa kaapissa olevia pesukoneen letkuja. Tarkasta ajoittain, että tavarat tai roskat eivät purista letkuja.
  7. Allaskaapissa olevien liitosten tiiviys on helppo tarkistaa talouspaperilla. Pyyhkäise pesuohjelman päätyttyä liitoksia talouspaperilla. Jos paperi kostuu, on liitoksessa vuoto, joka kannattaa korjata heti.

Finanssialan Keskusliiton tilastojen mukaan vuonna 2014 kotivakuutuksista korvattiin lähes 23 500 vuotovahinkoa. Niistä maksettiin korvauksia 90,4 miljoonaa euroa. 

Minna Petäinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti