veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Pientalon asukas, pelasta putket pakkaselta – näin vuoto voi posahtaa vanhassa talossa

Pientalon asukas, pelasta putket pakkaselta – näin vuoto voi posahtaa vanhassa talossa
3.1.2024

Jo kymmenen asteen pakkanen voi tehdä putkistolle tuhoja vanhoissa taloissa ja pientaloissa. Tunnista vaaranpaikat ja vältä kalliit korjauslaskut.

Vesijohtoputket ovat alttiina kylmälle, jos vesijohtoputkien reititys kulkee liian pinnassa eikä lämpöeristys ole riittävä. Varsinkin vanhoissa pientaloissa putkiongelmat voivat alkaa jo kymmenen asteen pakkasella, jos talovesijohto on liian lähellä maanpintaa eli routarajan yläpuolella ja huonosti eristetty. Jäätymiset alkavat kuitenkin useimmin, kun pakkasta on parikymmentä astetta. 

Kun pakkanen pääsee johonkin kohtaan vesijohtoa, siihen muodostuu jäätulppa. Lämpötilan edelleen laskiessa tulppa aluksi supistuu ja lisää vettä tihkuu jäätulpan ja putken väliin.

”Sään lämmetessä jäätulppa laajenee metallia nopeammin ja murtaa putken. Kun jää sitten sulaa, vesivuoto paljastuu. Vaaravyöhykkeessä ovat metalliputket, jotka eivät jousta jäätulpan paisuessa”, sanoo Arto Krootila,  LVI-alaan erikoistunut tavarantarkastaja (HTT) Keskuskauppakamarin tiedotteessa.

Ehkäise etukäteen

Jos vesijohto on liian pinnassa, sen voi kaivaa jo kesällä esiin ja lämpöeristää paremmin. Tarpeeksi paksuun putkeen voi myös asennuttaa sisäpuolelle kaapelin, joka pitää putken sulana.  

”Jos talvi yllättää, voi jäätymisalttiin putken kohdalle kasata lunta, koska tallaamaton lumi eristää myös jonkin verran lämpöä. Hanasta voi myös juoksuttaa vettä, jotta talovesijohdossa vesi liikkuu. Veden juoksutus on kuitenkin vihoviimeinen, äärimmäinen ja tilapäinen hätäkeino”, Krootila muistuttaa. 

Sulatus on ammattilaisen työtä

Jos vesijohto on jo päässyt jäätymään, tulisi sen sulatus tehdä erityisen varovaisesti. 

”Sulatus tulisi tehdä varovaisesti, ettei vahingossa halkaise ehjänä pysynyttä putkea. Halvemmaksi tulee usein palkata putkiliike sulatuskoneineen apuun kuin korjauttaa sulatusyrityksen seurauksena haljennut vesijohto maan sisältä”, Krootila sanoo. 

Kovilla pakkasilla myös esimerkiksi alimitoitettu maalämpökaivo saattaa jopa jäätyä.

”Lämpöpumppulaitteistoissakin voi ilmetä virheitä, jos ne on virheellisesti käyttöönotettu ja säädetty”, Krootila kertoo. 

Putkirikkojen syiden selvittelyyn voi käyttää puolueetonta tavarantarkastajaa. Suomessa toimii noin 170 tarkastajaa, jotka tekevät vuosittain noin 600 tavarantarkastusta ympäri maata.

Lue lisää tavarantarkastuksesta.

Putket jäässä – korvaako kotivakuutus? Lue artikkeli tästä.

Satu Alavalkama

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti