veronmaksajat.fi

KOTI

Toimiiko pihakaivo, mitä kuuluu lumikasoille? Etenevä kevät voi aiheuttaa kallista riesaa

Toimiiko pihakaivo, mitä kuuluu lumikasoille? Etenevä kevät voi aiheuttaa kallista riesaa
14.3.2024

Omakotitalon ja mökin omistajilla on nyt hyvä hetki tarkastella kiinteistön kuntoa talven jäljiltä. Erityisesti rakennusten lähistölle kertyneisiin kinoksiin ja lumikasoihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Nopeasti sulava lumi aiheuttaa isoja vahinkoja, jos se päätyy sulamisvetenä talon tai mökin alapohjaan ja rakenteisiin. Katollekin on hyvä kurkistaa, sillä talviset lämpötilavaihtelut ja katolle patoutunut jää on voinut vahingoittaa vesikattoa.

Siirtele lumi ajoissa ja varmista pihakaivojen toiminta

Jos talon sokkeli ja alapohja ovat lähellä maanpintaa eikä salaojarakenteita ole, tai niiden toimivuudesta ei ole varmuutta, kannattaa lumien siirtelyyn ryhtyä ajoissa. Lumet on hyvä lapioida vähintään 4–5 metrin päähän talon seinustalta, jotta sulamisvedet eivät päädy talon alapohjaan.

”Lumen siirtäminen talon seinustalta voi tuntua raskaalta hommalta, mutta asian hoitaminen pois päiväjärjestyksestä voi säästää kalliilta laskulta myöhemmin”, ohjeistaa POP Vakuutuksen korvauspalvelun operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta tiedotteessa.

Kaivojen jäätyminen on jokakeväinen ongelma. Talven aikana myös rännit ja sadevesikaivot ovat voineet vaurioitua jään aiheuttaman paineen tai sulamisveden takia.

Kevään korvalla onkin hyvä tarkistaa, onko talven aikana tullut vaurioita tai ovatko kaivot jäässä. Oikein toimiva sadevesijärjestelmä estää veden pääsyn rakennuksen sisätiloihin.

”Toimimaton sadevesi- ja kaivojärjestelmä voi johtaa kosteusvaurioiden muodostumiseen talon rakenteissa. Tarkastamalla ja huoltamalla rännit ja sadevesikaivot keväällä varmistetaan, että ne toimivat kunnolla myös tulevien sateiden aikana”, Lehmusvirta muistuttaa.

Vuotava vesikatto ja päälle jääneet veden pääsulut keväisiä harmeja

Talvella jään ja lumen paino katolla sekä edestakainen jäätyminen ja sulaminen saattavat aiheuttaa vesikattoon vaurioita, mikä voi johtaa puolestaan vuotoihin keväällä.

”Kevätsateet voivat paljastaa katon heikkouksia ja vaurioita. Lämpötilojen vaihtelu plusasteista yöpakkasiin pahentavat jo olemassa olevia katon vaurioita, jos vesi pääsee katon rakenteisiin ja sitten jäätyy.”

Vapaa-ajan asunnoissa saattaa tapahtua vesivahinkoja, kun vesijärjestelmää ei ole kytketty pois päältä.

"Ikävää tietysti on, jos isompaa vahinkoa on jo päässyt tapahtumaan. Tässä vaiheessa voisi olla hyvä tehdä pieni tarkastuskäynti mökille, tai pyytää jotain toista henkilöä käymään tarkastamassa tilanteen, jos itse ei pääse, Lehmusvirta vinkkaa.

Kuusi vinkkiä rakennusten keväthuoltoon

  1. Varmista pihakaivojen toiminta.
  2. Poista erityisesti isot lumikinokset rakennusten välittömästä läheisyydestä.
  3. Kurkista katolle ja varmista, ettei sinne ole kertynyt jääpatoumia tai muita tukkeita.
  4. Varmista, että rännit vetävät ja puhdista ne.
  5. Katon kunto on hyvä tarkistaa perusteellisemmin, kun katolla ei ole enää lunta tai jäätä.
  6. Tarkista vesikatteen läpivientien ja kiinnikkeiden kunto talven jäljiltä.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti