veronmaksajat.fi

KOTI

Nousiko sähkölaskuni kohtuuttomasti?

Nousiko sähkölaskuni kohtuuttomasti?
15.1.2015

Kuinka paljon sähköverkkoyhtiö saa nostaa sähkön siirtohintoja, kysyy Taloustaidon lukija. Hänen Kainuussa sijaitsevan kesämökkinsä puolen vuoden sähkölaskusta yli 70 prosenttia kertyi sähkönjakelusta.

Monet sähköverkkoyhtiöt ovat nostaneet kuluneen vuoden aikana sähkön siirtohintojaan.

Hinnoittelua valvova Energiavirasto on saanut kuluttajilta paljon yhteydenottoja hintojen korotuksista. Ne kismittävät asiakkaita, sillä sähkön jakelua ei voi kilpailuttaa samalla tavoin kuin sähköenergian ostoa.

”Kun sähkömarkkinalaki uusittiin vuoden 2013 syksyllä, yhtiöille asetettiin tiukemmat laatuvaatimukset sähköverkolle. Monet yhtiöt ovat nostaneet sähkön siirtohintojaan, jotta rahoitus olisi valmiina tarvittaviin investointeihin, sanoo Energiaviraston johtava asiantuntija Veli-Pekka Saajo.

Energiavirastossa seurataan, ylittääkö hinnoittelu viraston asettaman ylärajan.

”Valvomme, että hinnoittelu on kohtuullista ja tasapuolista kaikille asiakkaille ja vastaa kustannuksia, joita yhtiöllä on sähköverkkonsa ylläpidosta, sanoo Saajo.

Seurantaa tehdään neljän vuoden jaksoissa. Jos yhtiölle on jakson lopussa kertynyt ylijäämää, se saa kehoituksen laskea hintojaan. Virastolla on valta myös määrätä maksuja palautettaviksi asiakkaille tai periä sähköyhtiöltä rangaistusmaksuja.

Caruna, Elenia ja Helen ovat nostaneet hintoja

Enrgiaviraston laatima vertailu kertoo, että vuosina 2012-2013 esimerkiksi Caruna (entinen Fortumin sähköverkko), Elenia (entinen Vattenfallin verkko) ja Helen sähköverkko ovat keränneet huomattavia ylijäämiä hinnoittelullaan.”Korjausta ylihintoihin on luvassa, sillä ainakin Caruna ja Helen ovat jo ilmoittaneet hinta-alennuksista”, sanoo Saajo.

Vertailussa on mukana 94 sähköyhtiötä. Hinnoittelun yhteenlaskettu ylijäämä on lähes 183 miljoonaa euroa. Joukosta löytyy kuitenkin 42 yhtiötä, jotka eivät ole nostaneet hintojaan Energiaviraston asettaman rajan yli.

Kulttaja-asiakkaita palvelevista yhtiöistä esimerkiksi Koillis-Lapin Sähköllä on runsaasti alijäämää. Eniten alijäämää on jakeluverkko- ja teollisuusyritysten kantaverkkoyhtiö Finngridillä.

Energia-alan etujärjestö Energiateollisuus muistuttaa, että siirtolaskussa myös verojen osuus on merkittävä. Sähkön siirtohinnan yhteydessä asiakkaalta laskutetaan sekä sähkövero että arvonlisävero.

Lue Energiaviraston vertailu sähköverkkotoiminnan tuoton yli- ja alijäämät 2013

Sähkön siirtohintoja keskimäärin koko maassa (snt/kWh)

1.12.2014

Käyttäjä       Kulutus   Hinta
Kerrostalo, ei sähkökiuasta  2 000 kWh/v   7.04
Pientalo, sähkökiuas 5 000 kWh/v     5,64
Pientalo, sähkölämmitys   18 000 kWh/v   3,68

Lähde Energiavirasto

Sähkön siirtoa koskeva energiavero nousi vuoden 2015 alussa.
Veronkiristysten arvioituja vaikutuksia:

Kerrostaloasunto, sähkön kulutus 2000 kWh/vuosi = 9 €/v.

Sähkölämmitteinen omakotitalo (20 000 kWh/vuosi) = 90 €/v. 

Lähde Veronmaksajat

Satu Alavalkama

Artikkeliin on päivitetty 22.1.2015 Energiateollisuuden kommentti.

 

 

 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti