veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Korttimaksuille enemmän turvaa maarajoituksilla

Korttimaksuille enemmän turvaa maarajoituksilla
4.3.2016

Tiesitkö, että monille pankkien maksu- ja luottokorteille voi asettaa maantieteellisen maarajauksen, jonka avulla voit estää kortin käytön Suomen ulkopuolella. Maarajaus tunnetaan myös nimellä geo-blocking.

Travelling Kuva IStockphoto.com

Yleensä tarjolla on neljä aluevaihtoa: Suomi, Pohjoismaat ja Viro, Eurooppa tai koko maailma. Maarajaus koskee tavallisimmin korttimaksuja ja käteisnostoja automaatilla. Joissakin pankeissa se voi koskea myös internet-ostoja. Maarajoitus tehdään omassa verkkopankissa. 

”Nordeassa korttimaksamiselle ja kortin automaattikäytölle on helppoa tehdä maarajaus mobiili- tai verkkopankissa, jolloin kortti ei toimi muualla kuin valitulla alueella. Valittavana on neljä aluetta. Kortin voi määritellä toimimaan normaalisti vaikkapa vain Suomessa, ja sitten lomalle lähtiessä rajausta voi laajentaa käsittämään esimerkiksi koko Euroopan”, Nordean korteista vastaava johtaja Tero Pirskanen sanoo.

”Kun on ottanut kortin maarajauksen käyttöön, on myös tärkeää muistaa tarkistaa toiminta-alue ennen kuin lähtee matkalle, jotta kortti toimii sitten oikeassa paikassa halutulla tavalla.”

”Aluerajaus ei ole vielä kovinkaan yleisesti asiakkaidemme käyttämä toiminto. Sen käyttöön kannattaisi ainakin tutustua. Se on helppo tapa parantaa oman kortin turvallisuutta ja sulkea pois mahdollisia väärinkäyttötilanteita. Luottokorteissa maarajaus on tällä hetkellä hieman useammin käytössä kuin Debit- tai Electron-korteissa”, Tero Pirskanen kertoo

Osuuspankin OP-Visa Credit/Debit -korteissa ei ole maarajoitusta. ”Korteissamme on turvaraja, jonka voi asettaa verkkopankissa käteisnostoille, varmennettaville korttiostoille ja verkkomaksuille. Viimeisen parin vuoden aikana yhä useammat ovat hyödyntäneet näitä erilaisia turvarajojen säätämisen mahdollisuuksia. Tietoisuus asiasta on lisääntynyt”, Osuuspankin päivittäisistä raha-asioista vastaava johtaja Kai Patovirta sanoo.

”Asiakas voi päättää, että käteisnoston turvaraja on 500 euroa, varmennettavan korttioston 2 000 euroa ja verkkomaksun 0 euroa, jolloin korttia ei voi käyttää nettikaupoissa lainkaan. Jos asiakkaalla on useampia maksukortteja, voi korteille asettaa erilaisia turvarajoja”, Kai Patovirta vinkkaa.

Minna Petäinen

 

Suomen Rahatiedon Taloustaidolle vuodenvaiheessa tekemä luottokorttivertailu on julkaistu helmikuun Taloustaidossa. Voit tutustua vertailuun näköislehdessä. Näköislehden lukeminen edellyttää rekisteröitymistä Veronmaksajien jäsenpalveluiden käyttäjäksi. Vertailun mukaan maarajauksen saa vertailun korteista Handelsbankenin, Nooan, Nordean ja POP-pankin credit/debit-kortteihin, Danske Bankin, Handelsbankenin, Hypon, Nordean ja Ålandsbankenin MasterCard -kortteihin, Nooan Visa Gold -korttiin ja Stockmann MasterCard -korttiin. Aktian ja Osuuspankin Visa credit/debit -korteissa, K-plussa ja PINS MasterCard-korteissa sekä Diners Club ja American Express -korteissa ei ole maarajoitusta. S-Pankin kortteihin maarajoitus on tulossa tänä keväänä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti