veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

Kannattaako älypuhelin korjata?

Kannattaako älypuhelin korjata?
11.5.2015

Älypuhelin on peruskännykkää sekä kalliimpi että herkempi hajoamaan. Puhelinoperaattoreilla on omat sopimuskorjaamonsa takuuaikana.

Älypuhelimen akun saa esiin, kun käyttää apuvälineenä plektraa.

Kalliiden puhelinten käytön lisäännyttyä on ilmaantunut monia pieniä huolto- ja korjausyrityksiä. Ne ovat usein nopeita ja edullisia. Pieni korjaamo tulee hätiin etenkin silloin, kun takuu on rauennut.

Jos känny toimii sen verran, että sen sisällön voi tallentaa esimerkiksi tietokoneelle, tämä varmuuskopiointi kannattaa aina tehdä ennen korjausyritystä. Moni liike toki kopioi, mutta myös veloittaa palvelusta.

Omatoiminen korjaaja taas saa hyvää ja huonoa tietoa tähänkin ongelmaan internetistä. Kelpo ohjeita isojen puhelinmerkkien korjaamiseksi tarjoavat esimerkiksi iFixit- (www.ifixit.com) ja Directfix-sivustot (www.directfix.com). Kun on löytänyt pätevät ohjeet, pitää vielä hankkia varaosat.

Akun vaihto 35 tai 150 euroa

Oheiseen taulukoihin on poimittu esimerkkihintoja kolmen suosikkipuhelimen akun ja näytön vaihdoista. Yrityksistä on mukana sekä valmistajien valtuuttamia korjaamoita (Applen Mcare, Nokian Digiman ja Mobile Spa) että pieniä, mutta valtakunnallisesti toimivia korjaamoita.

 

Yritys Apple
iPhone 4S
Apple
iPhone 4S
  Akku, e  Näyttö, e
www.mcare.fi 129* 289*
www.digiman.fi 39  109
www.
puhelinhuoltamo.
com
   79 **
www.scfhuolto.fi 150  293-301
www
.puhelinhuolto.fi
35*** 100***
www.hetihuolto.fi 40  89 
www.huoltokukko.fi 59  109 
www.
puhelinvelho.fi
60  120 
www.mobilespa.fi 39  115 
www.itapsa.com 39  109 

Uuden akun ja näytön (kosketustunnistin ja lcd-lasi) sekä korjaustyön hinnat katsottu 13.3. yritysten verkkosivuilta. *koko laite vaihdetaan ** vain lasin vaihto *** tarjoushinta

Yritys Nokia Lumia 930 Nokia Lumia 930
  Akku, e Näyttö, e
www.digiman.fi 60 250
www.puhelinhuoltamo.com   185**
www.scfhuolto.fi   270
www.puhelinhuolto.fi 60 250
www.hetihuolto.fi 65 280
www.huoltokukko.fi   259
www.mobilespa.fi 59 255

Uuden akun ja näytön (kosketustunnistin ja lcd-lasi) sekä korjaustyön hinnat katsottu 13.3. yritysten verkkosivuilta. ** vain lasin vaihto 

Yritys Samsung
Galaxy S4
Samsung
Galaxy S4
  Akku, e Näyttö, e
www.digiman.fi   195

www.
puhelinhuoltamo.
com

  69**
www.scfhuolto.fi   190
www.puhelinhuolto.fi   120***
www.hetihuolto.fi   190
www.huoltokukko.fi   219
www.mobilespa.fi   229
www.itapsa.cpm 39 209

Uuden akun ja näytön (kosketustunnistin ja lcd-lasi) sekä korjaustyön hinnat katsottu 13.3. yritysten verkkosivuilta. ** vain lasin vaihto *** tarjoushinta

Hintaerot ovat hirmuiset: iPhone 4S:n uuden akun ja sen huoltotyön saa usein 39 eurolla, mutta SFC-huolto veloittaa tästä 150 euroa. Katsauksen edullisin oli 35 euron tarjoushinta.

Ilman kokeilua ei tosin voi päätellä, saako kalliimmalla hinnalla parempaa työtä ja parempia osia. Useimmat yritykset sanovat käyttävänsä alkuperäisiä osia.

Mcaren korkeat hinnat selittyvät sillä, että Applen virallinen iPhone-huolto tarkoittaa koko laitteen vaihtoa. Tätä ei voi kehua ekologiseksi ratkaisuksi. Edullisimman iPhone-puhelimen (3/3GS) vaihto korvaavaan laitteeseen maksaa 219 euroa ja kalleimman (iPhone 6/6 plus) 379 euroa.

Liikkeessä asioija välttää sen riskin, että laite hajoaa postikuljetuksessa. Esimerkiksi Mobila Electronics Oy/Puhelinhuolto veloittaa toimituskuluista kymmenen euroa ja SCF-huolto 32 euroa laitteelta, mutta muun muassa jyväskyläläinen Huoltokukko lupaa postituksen sisältyvän hintoihin.

Moni sanoo olevansa myös nopea: iTapsa lupaa korjata yleisimmät iPhone- ja Samsung-viat alle tunnissa, jos on varaosa saatavilla. Jos tunti ylittyy, huoltohinta puolittuu. Yleensä kuitenkin kiiretyöstä veloitetaan lisämaksu: Mcaren ja Digimanin pikatyö maksaa 35 euroa.

Huollon tai korjauksen takuuajaksi luvataan tyypillisesti kuukausi, mutta vaasalainen Internaut Oy/Puhelinvelho.fi lupaa huoltotöilleen peräti kahden vuoden takuun.

Kastuneen puhelimen korjauksesta veloitetaan aina, mutta sille ei ainakaan taulukon esimerkkiyrityksissä myönnetä takuuta. Jotkut yritykset perustelevat, että ultraäänipesusta huolimatta puhelimessa voi piillä muita kuin kosteusvikoja.

Huhtikuun Taloustaidossa kerrotaan lisää älypuhelimen korjaamisesta artikkelissa Älypuhelin on korjattavissa. Lehti on luettavissa näköislehtenä tai tabletilla. Lehtien lukeminen edellyttää rekisteröitymistä Veronmaksajien verkkopalvelun käyttäjäksi. 

Hannu Kaskinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti