veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

KOTI

10 vinkkiä puutarhaan: Näin istutukset selviävät kesälomasta

14.7.2017

Heinäkuussa lämpötila, auringonpaiste ja tuulet kuivattavat kasveja. Hyvä kastelu ja lannoitus varmistavat, että saat satoa vihannesmaalta ja kukinta on runsasta loppukesän kukkijoillakin.

Pihasta kannattaa huolehtia myös siksi, että asunto näyttää asutulta. Kuihtuneet kukat ja pitkäksi venähtänyt nurmikko houkuttelevat lähinnä vain kutsumattomia vieraita, Puutarhaliitto muistuttaa.

Kastelukannut Kuva Puutarhaliitto_Timo Taulavuori

Viikonlopusta ja viikostakin kasvit selviävät yleensä mainiosti, kun etukäteishuolto on tehty hyvin. Tätä pitemmäksi ajaksi on hyvä miettiä joko automaattikastelujärjestelmän hankintaa tai pyytää apua naapureilta.

Kymmenen vinkkiä kesäpuutarhaan

 1. Istuta pienissä ruukuissa olevat kasvit isompiin astioihin tai altakasteluruukkuihin, joiden reilu multa- ja vesitila varastoi kosteutta ja ravinteita. Ulkokasveilla multatilaa pitäisi olla vähintään kolme litraa.

 2. Katso viikon säätiedotus etukäteen. Jos luvassa on sadetta useana päivänä, siirrä kasvit suojaan sateelta. Jos lupaillaan hellettä, varjoisa paikka on silloin paras.

 3. Yli viikon poissaoloon kannattaa varautua niin, että ruukuissa ja amppeleissa olevia kasveja typistetään hiukan pienemmiksi haihdunnan vähentämiseksi. Kasvit tuuheutuvat leikkauksen jälkeen.

 4. Jos kuivuutta on tiedossa, nostetaan amppelit ja ruukut pesuvateihin, joiden pohjalle laitetaan noin viisi senttiä vettä. Umpinaisiin astioihin on vastaavasti hyvä porata ylivuotoreiät noin 3–5 senttiä pohjasta, jotta kasvit eivät huku mahdollisten rankkasateiden aikana.

 5. Köynnöksille ja pitkävartisille kasveille on hyvä asentaa tuet jo etukäteen, sillä kasvu kiihtyy kesän aikana. Tuet suojaavat myös tuulilta ja ukkosmyrskyjen tuhoilta.

 6. Lannoituksesta selviää kesän aikana helpoiten, kun multaan lisätään kestolannoiterakeita tai -puikkoja. Silloin pelkkä vesikastelu riittää lomakaudella.

 7. Kasteluvettä kannattaa varastoida saaveihin ja ämpäreihin, mikä helpottaa kastelua, varsinkin, jos tuttu kastelija käy hoitamassa kasveja.

 8. Kasvit haihduttavat vähemmän, jos ne ovat varjossa tai tuulettomassa paikassa. Toisaalta esimerkiksi tumma suojainen eteläseinusta on aina kuumin paikka, joten ruukkuja ei pidä sijoittaa loman ajaksi paahteisimmalle seinustalle.

 9.  Avaa kasvihuoneiden, kastien ja lasitettujen tilojen ikkunat ja luukut raolleen, sillä suljetussa tilassa lämpö voi nousta kasveille sietämättömäksi.

 10. Erilaisten kotikutoisten kastelusysteemien avulla voi myös varmistaa kasvien vedensaannin. Nurin perin käännetyt vesipullot ja vesiastiaan upotetut huopa-/kangasmatot ruukkujen alla tuovat lisäkosteutta. Ne on hyvä testata ja sisäänajaa etukäteen, jolloin käytännössä näkee, miten ne toimivat. Puutarhamyymälöissä on tarjolla monia erilaisia kasteluvälineitä. 

  Minna Petäinen 

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti