veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Vuosi 2019 on muutosten vuosi veronmaksajalle – nettinatiivi pärjää, entä muut?

Vesa Korpela
Vesa Korpela

Verovahti

Vesa Korpela on Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja. Seuraa @vesa_korpela Twitterissä.

Suurimmat muutokset verotuksessa ovat viime vuosina koskeneet verotusmenettelyä. Ensimmäisenä se tuntui ja näkyi Verohallinnossa, jonka organisaatio, työkalut ja toimintatavat ovat täysin muuttuneet. Nyt muutokset alkavat näkyä myös veronmaksajien arjessa. 

Palkansaajien ja eläkeläisten verokorttia on yksinkertaistettu. Yksinkertainen verokortti antaa palkansaajalle ja eläkeläiselle joissakin tilanteissa mahdollisuuden suunnitella, milloin maksaa veronsa.

Etua uudistuksesta on niille, joilla on mahdollisuus seurata verotustaan pitkin vuotta ja tarvittaessa muuttaa verokorttiaan. Se taas onnistuu käytännössä vain internetissä. Haittaa muutoksista on niille, jotka eivät osaa, halua tai pysty seuraamaan omaa tilannettaan aktiivisesti.

Palkansaajien ja eläkeläisten veroilmoitus muuttuu merkittävästi. Keväällä kotiin ei tule täytettäviä lomakkeita eikä veroilmoituksen palautuskuorta. Kotiin tulee vain selvitys verotuksen esitäytetyistä tiedoista.

Sähköisen veroilmoituksen tekijälle tämä ei ole mikään ongelma, pikemminkin etu. Ne, jotka eivät halua, osaa tai pysty sähköisesti veroilmoitustaan täydentämään, joutuvat hankkimaan lomakkeet jostakin, laittamaan lomakkeet itse hankkimaansa kirjekuoreen ja liimaamaan siihen itse maksamansa postimerkin. Veroilmoituksen tekeminen muuttuu siis maksulliseksi.

Paperinen ilmoitus pitää postittaa riittävän aikaisin, koska sen on oltava perillä määräpäivänä. Enää ei riitä, että ilmoituksen jättää postin kuljetettavaksi määräajassa. Jos ilmoitus myöhästyy, se maksaa luonnolliselle henkilölle 50 euroa ja yhtiölle 100 euroa. 

Aikaisemmin henkilöiden verotus valmistui 31.10. ja yhteisöiden verotus 10 kuukauden kuluttua tilinpäätöksestä. Jatkossa verotus valmistuu verovelvolliskohtaisesti. Useimpien palkansaajien ja eläkeläisten verotus ilmeisesti valmistuu kesäkuussa 2019, jolloin veronpalautukset maksetaan ja jäännösverot erääntyvät syyskuun alussa. Enää ei ole yhtä päivää, jolloin kansalaisille jaetaan yhteensä miljardeja euroja veronpalautuksia.

Verotuksen joustavaan valmistumiseen liittyy myös verotuksen joustava muuttaminen. Uusien vähennysvaatimusten esittäminen verotuksen valmistumisen jälkeen ei johda enää oikaisumenettelyyn, vaan verovalmistelua jatketaan ja tehdään uusi verotuspäätös.

Jatkossa palkkojen ja muiden suoritusten maksajat ilmoittavat tiedot maksuista tulorekisteriin useimmiten viiden päivän sisällä maksusta. Verottajan ja muiden viranomaisten tiedonsaantia varten rakennettuun järjestelmään on pääsy myös jokaisella veronmaksajalla, tosin vain omiin tietoihinsa.

Tulorekisteri helpottaa työkseen tietoja verottajalle ilmoittavien arkea, mutta aiheuttaa melkoisesti ongelmia satunnaisille suoritusten maksajille. Omat henkilökohtaiset asiat on vielä yksinkertaista hoitaa Omaveron kautta, mutta muiden puolesta toimivilla on edessään kohtuulliset byrokratiatalkoot. Kuolinpesien hoitajien, yhdistysten vastuuhenkilöiden ja omaisten puolesta toimivien tulee hankia valtuutus.

Verotusmenettelyn muutokset helpottavat niiden elämää, joilla on mahdollisuus ja valmius hyödyntää tietotekniikkaa, muut kärsivät. Kaikki kansalaiset ovat Verohallinnon asiakkaita, mutta hallinnon (sähköiset) palvelut saavuttavat vain nettiyhteyden päässä olevat. Olisi reilua jatkaa vanhaa tapaa ja panna palautuskuori esitäytetyn veroilmoituksen mukaan.

Vesa Korpela

Kolumni ilmestyy Taloustaidossa 23.1.2019.

Kommentit (2)
 
 • Heikki Lahikainen 23.1.2019 10:50
   
  Vesa Korpela kirjoittaa että lomakkeet on hankittava jostain ? Mistä?
  Verohallinto toteuttaa nyt eläkeläisiä ja muita jotka eivät ole netissä kohtaan epätasa-arvoista kohtelua.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Herakleitos 28.1.2019 14:20
   
  Laki ei (toistaiseksi) vaadi sähköistä ilmoitusta, mutta ymmärtääkseni se ei vaadi myöskään Verohallinnon vahvistamien lomakkeiden käyttöä. Niinpä esimerkiksi kotitalousvähennys on lain mukaisesti vaadittu, kun verottajalle postaa kopion viimevuotisesta käsintehdyin muutoksin, tai ellei vanhaa lomaketta ole, kirjoittaa selvityksen blancolle.

  Y-tunnuksen ja firman nimen lisäksi työn osuutta vastaavat summat sentilleen, työn kuvaus parilla sanalla ja maksupäivä sekä nimi alle. Koko urakkasumman ja työn valmistumisajankohdan kaltaisia vähennykseen vaikuttamattomia tietoja ei tarvitse edes mainita; kuiteista löytyy jos joku kysyy.

  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit