veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Miksi ennakkovero hotkaisi veronpalautuksen?

Vesa Korpela
Vesa Korpela

Verovahti

Vesa Korpela on Veronmaksajain Keskusliiton lakiasiain johtaja. Seuraa @vesa_korpela Twitterissä.

Luvattu ja tiedossa oleva veronpalautus ei ilmesty tilille. Kahden päivän yrittämisen jälkeen hämmentynyt veronmaksaja saa yhteyden Verohallinnon neuvontaan. Veronpalautus onkin käytetty ennakkoveron maksuun.

Vastaus ei selvennä asiaa lainkaan. Veronmaksaja muuttuu Vihaiseksi Veronmaksajaksi. Hän on heti alkuvuonna näpytellyt verkkopankkiin kaikki ennakkoveron erät maksettavaksi eräpäivinään. Hänellä ei siten voi olla maksamattomia ennakkoveroja. Ainoa selitys on, että Verohallinnon järjestelmät ovat sekaisin.

Seuraavaksi Vihainen Veronmaksaja soittaa Veronmaksajain Keskusliiton neuvontaan ja kysyy, miten tehdään rikosilmoitus kavalluksesta. Soittajan vakaan käsityksen mukaan Verohallinto on kavaltanut hänen veronpalautuksensa. Perusteellisen, monen aikaisemman soittajan kanssa harjoitellun selityksen jälkeen verojuristi saa soittajan rauhoittumaan ja vakuuttumaan siitä, että hänen rahansa ovat tallessa ja hän tulee saamaan rahansa takaisin. Se vain kestää…

Verohallinnon järjestelmät eivät ole sekaisin vaan toimivat tarkoitetulla tavalla. Meidän veronmaksajien on vain vaikea nähdä, että valittu tapa olisi perusteltu ja oikea.

Verohallinto on mullistanut tietojärjestelmänsä kokonaan, ja samalla myös menettelysäännöksiä on uudistettu. Tarkoituksena on, että aikaisemmin erillään toimineet eri verolajien maksut ja palautukset menevät yhtä ja samaa putkea pitkin, eikä rahoja siirretä edestakaisin. Eli kun Verohallinto on maksamassa rahaa verovelvolliselle, raha käytetäänkin Verohallinnon saatavien suoritukseksi, jolloin samoja seteleitä ei tarvitse kierrättää eri pankkitilien kautta.

Jokainen ymmärtää, että veronpalautus käytetään erääntyneen, maksamattoman veron maksuun. Sen sijaan on ollut vaikea ymmärtää, että Verohallinto kiiruhtaa käyttämään palautuksen sellaisenkin veron maksuksi, joka maksetaan eräpäivänä. Menettely on lain mukainen ja tähtää siihen, että verot varmasti maksetaan.

Vero on oikeaan aikaan maksettu, jos se lähtee maksajan tililtä eräpäivänä. Verohallinto tietää kuitenkin maksusta vasta päivän tai parin kuluttua, kun maksun välittänyt pankki on sen siirtänyt Verohallinnon tilille. Verohallinto siis mieluummin käsittelee oikeaan aikaan maksetun ennakkoveron erän ylimääräisenä maksuna, joka palautetaan erikseen, kuin odottaisi päivän tai pari ennen veronpalautuksen käyttämistä ennakkoveron suorittamiseen. En tunne Verohallinnon systeemejä, mutta luulisi olevan aika monimutkaista muuttaa veronpalautus ennakkoveron maksuksi ja ennakkoveron maksu veronpalautukseksi varsinkin, kun euromäärät poikkeavat toisistaan.

Sen tiedän, että veronmaksajan taloudessa tällainen venkoilu voi sekoittaa suunnitelmia. Veronpalautuksen viipyminen viikolla voi joskus olla merkittävä asia. Yritysten ja yrittäjien kirjanpidossa tällaiset muutokset aiheuttavat aina harmia ja kustannuksia.

On luonnollista pistää verot maksuun maksupalvelun kautta eräpäivinä ja odottaa veronpalautusta tilille ilmoitettuna päivänä. Mielestäni kansalaiset voivat vaatia heitä palvelevan virkakoneiston sopeutuvan kansalaisten tapaan toimia eikä päinvastoin.

Vesa Korpela 

Kommentit (4)
 
 • Kirsti Halminen 9.10.2019 13:03
   
  Minä odotin metsäverotuksen alv-palautusta keväällä, sitten näin että sillä oli kuitattu ennakkoveroa, jonka olin jo maksanut , koska erät on
  syötetty etukäteen. Myös veronpalautuksia on lapsilta tän vuonna kuitattu ennakkoveroista. Se aiheuttaa hirveää sotkua ja selvittelyä
  että mitä tulee vielä maksaa ja tuplamaksuja tapahtuu. Kovin omavaltaista toimintaa ja oma verostakin asian selvittäminen on tuskaisaa.
  Luulisin että harva tietää katsella verottajan tietokantoja ja milloin ne päivittyvä . tosi vaivalloista yhtenään käydä verottajan kannoissa ja
  kuolinpesien osalta ei saa ollenkaan kuin monimutkaisilla valtuutuksilla. vaikka olisi kp:n jäsen.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Pirjo 9.10.2019 20:34
   
  Minulle kävi samoin, paitsi että kyseessä oli veonpalautus lopullisesta verosta. Lisäksi verottajalta tullut selvitys oli harvinaisen sekava, kuittaus oli sen mukaan tehty ennakosta, joka oli maksettu ennen kuin kuittaus oli tehty. Sitten se yks kaks siirettiinkin seuraavan erän kuittaukseksi, toki tämän verottajan mielivaltaisesti keksimän aikarajan puitteissa, mutta jonka maksupäivä oli vasta kolmen viikon päässä, ja joka siis ei ollut kuittauspäivänä edes vielä erääntynyt maksuun. Ja joka oli pankissa menossa eräpäivänä maksuun normaalisti. Verottajan systeemit ovat todella syvältä, ovat aina olleet byrokratian kukkasia eivätkä heidänkin palkkansa lopulta maksavien kansalaisten elämää ainakaan helpottavia, vaikka pitäisi.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Paul 20.10.2019 21:11
   
  Kannattaa huolehtia ilmoituksista tarkasti. Palautuspuolelle menevä on nyt tyhmän valinta. Lisäveron puolelle menevästä ei voi kuittailla mitään merkillisiä.
  Ilmoita asiaton viesti
 • Herakleitos 24.11.2019 16:48
   
  "Verohallinto kiiruhtaa käyttämään palautuksen sellaisenkin veron maksuksi, joka maksetaan eräpäivänä."

  Jos tuossa olisi kaikki pöljyys mitä VH tekee, asia olisi kutakuinkin kunnossa. Mutta kun se nappaa maksuun sellaistakin veroa, joka on määrätty väärin perustein ja josta ei tule minkäänlaista tietoa veronmaksajalle. Ja jos tulee, oikaisun tekeminen on kohtuuttoman vaivalloista ja käsittelyaika on vuosi(!).

  Lisäksi maallikko-veronmaksajan on ymmärrettävä vaatia maksuunpanon kieltoa. Ja tottakai juuri tietyn kohdan rastittamalla, koska ns Omavero eli suomeksi verorobotti ei ymmärrä suomea. Verottajaa ei voi nykyisin lähestyä tavallista tekstiä sisältävällä viestillä, sähköpostista puhumattakaan.

  Muussa mielessä jutun aiheena oleva veronpalautusten katoaminen on pelkkä tekninen kummallisuus. Jos verotus tehdään oikein, lopullinen vero on joka tapauksessa vakio riippumatta siitä, milloin se maksetaan, pl toki jäännösveron korko.

  Itse en piittaa verotuksen tekniikasta, oikeudenmukaisuudesta kyllä. Verorobotti sen sijaan ei piittaa kummastakaan.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit