veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kiitos vatsanpuruista, markkinatalous – vuokralaisesta saa nyt kilpailla

Tommi Rytkönen
Tommi Rytkönen

Asuntomarkkinoiden moniottelija

Tommi Rytkönen on toiminut mm. Kiinteistömaailman, Nooa Säästöpankin ja Renoa Groupin toimitusjohtajana. Sivupuuhina vuosien varrella mm. Suomen Vuokranantajien hallitus ja Suomen Asuntomessujen hallintoneuvosto. Seuraa @rytkoraattori Twitterissä.

Helsingin lähiössä sijaitsevassa sijoitusasunnossani tuli vuokralaisen vaihtumisen aika, kun siellä jo nelisen vuotta viihtynyt asukas kertoi siirtyvänsä espoolaiseksi omistusasujaksi elokuun alusta lukien. Tämä asiakkaani toimi sillä tavalla hienosti, että hän ilmoitti suunnitelmistaan jo hyvissä ajoin eli kesäkuun alussa. Käsillä oli siis vuokranantajan unelmatilanne, riittävästi aikaa ja ajoitus kesä- heinäkuussa – joka on usein vuoden paras hetki etsiä uutta vuokralaista.

Tänä kesänä homma ei mennytkään totutun pelikirjan mukaan, vaan hetken jo takaraivossa juili tyhjän kuukauden uhka. Vuokraa sai viilata useampaan otteeseen ja esittelyjä pitää, ennen kuin asunnon ja tulevan asukkaan mätsi napsahti.

Vaikka vatsahappoa erittyi tavallista enemmän, olen ilmiöstä koko markkinan näkökulmasta vilpittömästi iloinen. Tämä yksittäinen tapaus kuvastaa osaltaan sitä, miten viime vuosien asuntobuumi on tuonut tarjontaa ja vuokralaiselle neuvotteluvoimaa asuntomarkkinoille. Asiansa hoitanut vuokralainen kilpailuttaa nyt vuokranantajia, eikä päin vastoin.

Minulle tämä kertoo siitä, kuinka markkinatalous ohjaa vuokra-asuntomarkkinaa parhaiten. Vuokrien nousu on selvästi taittunut, ja kasvanut kiinnostus asuntoihin sijoitusinstrumenttina on pitänyt asuntotyömaat vilkkaina. Muistelen kovasti arvostamani Don Metsolan lausuneen tässä kesällä, että jopa noin kolmeen neljästä valmistuvasta, uudesta asunnoista muutetaan vuokralle.

Kun tarjontaa uusista asunnoista on viljalti, syntyy samalla tervettä hinta- ja laatupainetta vanhemmasta asuntokannasta asuntoaan vuokraavalle asuntosijoittajalle. Jos vanhempaan asuntoon haluaa mielensä vuokralaisen, täytyy nurkkien olla kunnossa, hinnan ja palvelun kohdallaan. Ei riitä, että on onnistunut ostamaan taloyhtiön kämäisimmän luukun sieltä maantasosta, roskisten vierestä  – ja vuokraa voisi korotella surutta vuodesta toiseen.

On kaikkien etu, että markkinasta puristuu hieman löylyä pois – ja asiansa hoitavista vuokralaisista kilpaillaan nyt niin laadulla kuin hinnallakin. Mitä paremmin markkinat tältäkin osin toimivat, sitä vähemmän tarvitaan yhteiskunnan sääntelyä asiaan.

 

Tommi Rytkönen      

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan viisi ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit