veronmaksajat.fi

Kaksikymmentäkuusi tuntia pakettiauton kabiinissa

Tommi Rytkönen
Tommi Rytkönen

Asuntomarkkinoiden moniottelija

Tommi Rytkönen on toiminut mm. Kiinteistömaailman, Nooa Säästöpankin ja Renoa Groupin toimitusjohtajana. Sivupuuhina vuosien varrella mm. Suomen Vuokranantajien hallitus ja Suomen Asuntomessujen hallintoneuvosto. Seuraa @rytkoraattori Twitterissä.

Sain äskettäin tilaisuuden viettää kahdessa stintissä yhteensä 26 tuntia pakettiauton kabiinissa, välillä repsikan, välillä kuskin paikalla. Siinä ajassa ehtii jauhaa melkoisen monta puheenaihetta läpeensä.

Yhdessä teemassa pysyimme kuitenkin pitkään ja siihen palasimme. Puhuimme vapaa-ajan asumisesta, arvostusten muutoksista ja pohdimme, millaisia pysyvämpiä muutoksia nämä poikkeusajat jättävät.

Luonnollisesti molemmat laukoivat ajatuksiaan väkevällä kokemusasiantuntijan äänenpainolla, ystäväni minua vakaammalla. Hän kun on kapistellut neljännesvuosisadan vapaa-ajan asuntoja Rukalle, vähän niin kuin sivuhomminaan toteuttanut puolisen sataa mökkiunelmaa. Sellaisessa seurassa kannattaa pysyä enimmäkseen kuuntelupuolella.

Varsin yksimielisiä olimme siitä, että tautivuosi mäkistarttasi useamman vuoden kohmeessa olleen vapaa-ajan asuntomarkkinan, kunhan hintapiste sattui kohdalleen. Rukan lähimaastossa se vaikuttaisi nyt olevan vajaa 300 kiloa ja sillä pitää saada varsin priimaa. Ja saahan sillä, satakunta neliötä, omakotitalo-varustein.

Voi hyvin olla, että isoimman muutoksen kokee kuitenkin työelämä. Tuskin toimistohommissa on syytä viitenä päivänä ilmaantua leimaamaan henkistä tuntikorttia ja näyttämään tehokkaalta. Ja toisaalta tänä vuonna tuli monelle selväksi fyysisen vuorovaikutuksen tärkeys, välillä pitää päästä lannoittamaan ajatuksiaan ryhmässä.

Muistelen kuulleeni fiksun ilmaisun, työ muuttuu huokoisemmaksi suhteessa paikkaan, jossa sitä tehdään. Toimistolle kokoonnutaan ehkä kahtena-kolmena päivänä viikossa. Muut ajat arvoa voi tuottaa siellä, missä sitä syntyy.

Voi oikeasti käydä niin, että vapaa-ajan asuntojen käyttöaste kokee uuden renessanssin. On sosiaalisesti hyväksytympää olla mökillä normi viikonlopun sijasta torstai-illasta maanantaihin puoleenpäivään, kun hommat tulevat tehdyksi sähköisillä välineillä. Jotta homma sujuisi järkevästi, monella mökillä paukkuu ensi vuonnakin vasara. Ulkoaitoista eristellään työtiloja, ja sähköpöytiä kiikutetaan skutsiin. 

Ja sitä kautta syntyy kaivattua työtä niin kirvesmiehille kuin kalustevalmistajillekin.

Tommi Rytkönen 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit