veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Mitä jos antaisimme hallitusohjelmalle mahdollisuuden? Antti Rinteellä on hyvääkin tarjolla

Pentti Pikkarainen
Pentti Pikkarainen

Tarkan euron linja

Pentti Pikkarainen on työelämäprofessori Oulun yliopiston kauppakorkeakoulussa sekä talouspolitiikan ja rahamarkkinoiden vapaa tarkkailija.  

Antti Rinteen hallituksen ohjelma ja ensi vuotta koskeva budjettiesitys ovat saaneet osakseen kovaakin kritiikkiä. Hallitusohjelmassa on paljon toiveita, joiden kaikkien toteuttaminen ei ole todennäköisesti mahdollista vaarantamatta julkisen talouden tasapainoa.

Hallitus joutunee vielä priorisoimaan lupauksiaan ja priorisoinnista voi tulla kovaa vääntöä. Julkinen velka on todennäköisesti pidemmällä aikavälillä kestämättömällä uralla ja Suomen verotus on vedetty käytännössä tappiin. 

Jokaisessa hallitusohjelmassa on aina hyviä ja kannatettavia elementtejä riippumatta henkilön poliittisesta kannasta. Nostan esille muutamia asioita, joita itse pidän hyvänä.

Suomen työmarkkinoita on kehitettävä jatkuvasti. Vastuu päätöksistä kuuluu hallitukselle mutta on hyvä, että uudistuksia valmistellaan laajalla joukolla. Nyt myös Suomen Yrittäjät on päässyt mukaan valmisteleviin ryhmiin samalla tapaa kuin muut etujärjestöt. On hyvä, että yrittäjien ääni kuuluu tätäkin kautta. Toki hallituksen ei pidä antaa yhdellekään etujärjestölle veto-oikeutta, kun tehdään lopullisia päätöksiä.

Työttömyysturvan aktiivimallin purkaminen on hyvä asia ainakin siltä osin, että noin 5 prosentin ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkuri poistuu, vaikka henkilö ei olekaan ollut töissä tarkasteluperiodin aikana 18 tuntia. Aktiivimalli otettiin käyttöön tilanteessa, jossa ongelmana oli enemmänkin työn kysynnän kuin työn tarjonnan puute. Aktiivimalli on ollut käytännössä automaattinen leikkuri ikääntyneiden työttömien kohdalla, joihin kohdistuu työmarkkinoilla usein ikäsyrjintää. Aktiivimallin leikkausten seurauksena monet ovat joutuneet hakemaan toimeentulotukea.

Samaan ja mahdollisesti jopa parempaan tulemaan olisi päästy sillä, että työttömyysturvan suojaosaa olisi korotettu nykyisestä 300 eurosta 500 tai 600 euroon. Suojaosa tarkoittaa tuloa, jonka työtön voi ansaita ilman, että työttömyysturva heikkenee. Vaihtoehtoisesti leikkuri voitaisiin säilyttää alle 50 tai 55 vuotiaille työttömille. 

Suojaosan korottaminen olisi todennäköisesti ollut huomattavasti keveämpi toimenpide myös byrokratian kannalta. Aktiivimallin leikkurin käyttöön ottamisen yhteydessä kerrottiin, että TE-toimistoihin ja Kelaan joudutaan palkkaamaan 300 henkilöä eli yhden ministeriöllisen verran lisää työntekijöitä. Tässä ei ollut mitään järkeä. 

Vaikka pienten eläkkeiden ”vappusatanen” on toistaiseksi kuihtunut korkeintaan 50 euron korotukseksi, pienten eläkkeiden korottaminen on perusteltua. Moni eläkeläinen kitkuttelee hyvin vaatimattomilla tuloilla ja heidän asemansa parantaminen mm. tukee kysyntää ja siten työllisyyttä.

Rinteen hallitus panostaa koulutukseen edellisen hallituksen koulutusleikkausten jälkeen. Korkeakoulujen ja ammattikorkeakoulujen lisäksi hallituksen tulisi panostaa kunnolla myös ammattikoulutukseen. Nyt ammattikoulutukseen annetaan lisärahoitusta ilmeisesti vain vuodeksi mutta muihin pidemmäksi aikaa. Ammattikoulutuksesta tulevat viestit ovat erittäin hälyttäviä ja voivat murtaa Suomen kasvun näkymiä. Ammattikoulutukseen ja oppisopimuskoulutukseen panostaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Hallitusneuvotteluiden yhteydessä on käyty keskusteluja myös siitä, kuinka hallitus toimii mahdollisen vakavan suhdannetaantuman olosuhteissa. Tietyissä olosuhteissa hallitus on valmis korkeintaan yhden miljardin euron elvytyspakettiin lisäämällä kertaluonteisesti julkisia menoja.

On erittäin hyvä, että hallitus pyrkii eroon myötäsyklisestä finanssipolitiikasta, joka on ollut hyvin yleistä euroalueen maissa. Jos taloussuhdanne sakkaa ja sen seurauksena julkisia menoja leikataan ja veroja kiristetään, finanssipolitiikka pahentaa taantumaa ja lisää työttömyyttä. Kun lyhytaikainen työttömyys muuttuu herkästi pitkäaikaiseksi, finanssipoliittisen jarrutuksen hinta voi olla lopulta hyvin suuri.

Antaa Antti Rinteen hallituksen yrittää rauhassa ja tuomitaan se tarvittaessa myöhemmin. Vuoden päästä meillä on parempi käsitys siitä, missä määrin hallitus on oikealla polulla.

Pentti Pikkarainen

Kommentit (2)
 
 • Kalevi Järvinen 27.9.2019 10:56
   
  Eipä annettu sekunninkaan rauhaa edellisellekään hallitukselle.
  Ansiosidonnainen työttömyysturva on hyvä sinänsä niille jotka saa sen mutta sitä ei saa kaikki työttömät ja niin ollen se on yksi pahinpia työttömyyden aiheuttajista ....nii-in ...se todella aiheuttaa työttömyyttä. Hyvin monelle se riittää elämiseen mitä mut turvat eivät tee. On se tietenkin keino jakaa myös työttömät kahtia riitelemään keskenään . Opettajaksi asenteesi on todella erikoinen. Näin saadaan aikaan suomalaiseen äänestäjään yhteiskunnan vastaisia asenteita. Työnanjien kiristys on taas alkanut ja jo ensimmäinen 100 päivää osoittaa, että luottamus on mennyt ja työttömiä on jo 16.000 enemmän .
  Ilmoita asiaton viesti
 • Pentti Pikkarainen 27.9.2019 11:15
   
  Kalevi Järvinen: On tietenkin ymmärrettävää, että oppositio arvostelee hallitusta ensimmäisestä päivästä lähtien. Toki sitä voi olla raskasta seurata. Luulen, että ensi keväänä tai noin vuoden päästä meillä on parempi kuva siitä, kuinka tämä hallitus pärjää. - Ansiosidonnainen työttömyysturva kuuluu kaikille työntekijöille, jotka ovat työttömyyskassan jäseniä. Se ei edellytä kuulumista mihinkään liittoon.
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kahdeksan ynnä kaksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit