veronmaksajat.fi

Sairastava, kantaako äänesi, otetaanko sinut vakavasti?

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Suomalaisessa terveydenhuollossa on alueellista eriarvoisuutta ainakin tiettyjen kroonisten sairauksien osalta. Tämän ikävän asian laidan olen jo aiemminkin todennut, ja sitä on  vaikea hyväksyä.

Toisaalta, jos on eriarvoisuutta, jossain on oltava hyviäkin käytäntöjä, joista voitaisiin oppia. Tämänkin takia kannattaa tulevissa eduskuntavaaleissa äänestää!

Yhteistyö ja motivaatio parantavat laatua

Kestävä Terveydenhuolto -hankkeen  vuonna 2017 julkaisema selvitys kartoitti tulehduksellisia suolistosairauksia (IBD) ja reumasairauksia sairastavien työkyvyttömyyttä ja sen aiheuttamia kustannuksia. Nyt valmistuneessa lisäselvityksessä syvennyttiin hoidon  alueelliseen epätasa-arvoisuuteen. Selvityksessä huomattiin, että perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välisellä tiiviillä yhteistyöllä on positiivinen vaikutus hoitoon. 

Kiinnostavaa oli myös se, että hoidon laatu  oli sitä parempaa, mitä innostuneempia  lääkärit ja hoitajat olivat kehittämään työtään. Myös resurssit vaikuttavat hoitohenkilöstön työmotivaatioon ja hoidon laatuun. 

Otetaanko sinut vakavasti?

Tutkimuksiin hakeutuva tulisi ottaa aina vakavasti. Esimerkiksi joissakin reumataudeissa diagnoosin saamisessa saattaa kestää vuosia – tilanteessa, jossa lisäviivytyksiä ei kaivata.

Parhaassa tapauksessa lääkäri oivaltaa  nopeasti, milloin kyse ei ole enää vain viattomasta selkäkivusta, ja osaa antaa lähetteen tarvittaviin tutkimuksiin. Ihannetapauksessa myös perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välinen yhteistyö toimii sujuvasti ja hoitoketju on mutkaton. 

Onko sinulla tai omaisellasi sananvaltaa siihen, millaista hoitoa tarjotaan? Selvitys osoitti, että sairastavat, jotka kokivat tulleensa kuulluiksi, myös kävivät tarvittavissa kokeissa, noutivat ja ottivat sovitusti lääkkeensä ja ylipäätään sitoutuivat hoitoonsa paremmin. 

Onnistuneen hoidon kannalta on tärkeää, että hoitosuhde olisi olemassa ja se olisi hyvä – itseämme läheisesti koskevissa asioissa haluamme kaikki olla läsnä ihmisinä, emme  sairaina tai potilaina. 

Käytä ääntäsi eduskuntavaaleissa

Terveydenhuolto ja sen uudistukset tulevat varmasti olemaan esillä myös ensi vuoden eduskuntavaaleissa riippumatta siitä, toteutuuko sote nyt ehdotetulla tavalla vai ei.

Vaaleissa ehdolla olevien  tulisi olla tietoisia siitä, että maassamme on eriarvoisuutta kroonisten sairauksien hoidossa ja sairastavien ihmisten kohtelussa. Ei liene yllätys, että selvityksen mukaan mitä nopeampaa ja oikea-aikaisempaa hoitoa ihminen saa, sitä vähemmän sairauspoissaoloja aiheutuu. Mikäli olet tulevissa vaaleissa ehdolla, ja tämä tuli sinulle yllätyksenä, tutustu pian tähän raporttiin! Ja mikäli et ole ehdolla, haastattele omaa ehdokastasi terveysasioista.

Terveydenhuollossamme on paljon hyviä käytäntöjä. Nyt kyse on siitä, miten tehokkaasti ja rohkeasti ne otetaan laajempaan käyttöön.

Kati Nyman 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit