veronmaksajat.fi

Ikä ei ole este eikä hidaste, aivot kiittävät säännöllistä liikkujaa 

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Tammikuussa kirjoitin äskettäin ilmestyneestä suomalaisesta tutkimuksesta, jonka mukaan voimaharjoittelu ja hyvä lihaskunto ehkäisee monia vakavia terveyshaittoja vanhemmalla iällä ja edistää mm. sydän- ja verisuoniterveyttä. 

Jatkoksi samaan teemaan esittelen nyt toisen silmiini osuneen tutkimuksen, jonka julkaisi helmikuussa tieteellinen julkaisu Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry. 

Tutkimuksen mukaan fyysinen aktiivisuus missä tahansa iässä oli yhteydessä parempaan aivojen toimintaan vanhempana. Parhaat tulokset muistin ja henkisen terävyyden kannalta saatiin kuitenkin, jos aikuisiässä harrastettiin säännöllistä liikuntaa. Avainasemassa oli nimenomaan fyysisen aktiivisuuden säännöllisyys.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Britanniassa samalla viikolla vuonna 1946 syntyneiden henkilöiden kognitiivisten testien tuloksia. Nämä tiedot yhdistettiin heidän harjoittamansa liikuntaan eri vaiheissa aikuisikäänsä, sen mukaan kun he itse arvioivat liikuntansa laatua ja säännöllisyyttä. Tutkimuksessa oli mukana yli 1 400 henkilöä. 

Kognitiivisen suorituskyvyn arvioinnit – joihin sisältyi tarkkaavaisuuden, verbaalisen sujuvuuden, muistin ja kielen testejä – osoittivat, että fyysisen aktiivisuuden ylläpitäminen läpi koko aikuisiän liittyi parempaan kognitiiviseen suorituskykyyn 69-vuotiaana. 

Fyysisesti aktiivisimpaan joukkoon kuuluneilla oli vahvin yhteys hyviin kognitiivisiin kykyihin. Vaikutukset pysyivät tilastollisesti merkittävinä, vaikka otettiin huomioon muut tekijät kuten kognitiiviset kyvyt lapsuudessa, sosioekonomiset seikat jne. 

Tutkimus näyttää myös osoittavan, että tärkeintä on ylläpitää säännöllistä fyysistä aktiivisuutta läpi elämän, ei niinkään se, minkälaista liikuntaa harrastaa. 

Tulokset eivät varmaan varsinaisesti yllätä ketään. Toki niistä jää vielä avoimia kysymyksiä, kuten millä intensiteetillä tai kuinka kauan kerrallaan liikuntaa pitäisi harrastaa, jotta aivoterveys paranisi. Niihin tutkimus ei ottanut kantaa. 

Mutta joka tapauksessa, rohkaiskoon tämäkin tieto meitä pitämään yllä fyysistä aktiivisuutta. Koskaan se ei varmasti mene hukkaan, mutta jos bonuksena on vielä lupaus paremmasta aivoterveydestä vanhuudessa, saa liikunnan hyödyistä korkoa korolle!

Kati Nyman 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä neljä?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit