veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Kasvisruoka valtaa lautaseni lounas kerrallaan

Kati Nyman
Kati Nyman

Terveen paperit

Kati Nyman on Bayer AG:n globaali strategisen viestinnän ja yhteiskuntasuhteiden johtaja, joka asuu tällä hetkellä Saksassa. Hänen vapaa-aikaansa hallitsevat monenlainen kestävyysurheilu ja mäyräkoira. Seuraa Twitterissä @kati_nyman

Olen ollut huomaavinani, että keskustelu kasvis- ja vegaaniruuasta on viime aikoina lisääntynyt ainakin omassa somekuplassani. Kuten arvata saattaa, puhe on välillä kiihkeää ja kärjistynyttä puoleen ja toiseen – mutta osoittaa myös sen, että asia kiinnostaa.

Oma kiinnostukseni kasvispohjaiseen ruokaan on kasvanut sitä mukaa, kun sen tarjonta on lisääntynyt. Erilaisten kasvisproteiinien, kasvimaitojen ja lihankorvikkeiden valikoima on kaupoissa jo niin laaja, että ainakaan siitä kasvispainotteisen ruuan suosiminen ei jää kiinni.

Myös ravintoloissa ja kahviloissa tarjonta on kasvanut paljon. Tämän havainnon olen tehnyt niin Suomessa kuin nykyisessä asuinmaassani Saksassakin. Kölniläinen pieni, aivan tavallinen lähikauppani on suorastaan erilaisten kasvis- ja vegaanivaihtoehtojen aarreaitta. Näppituntumalla sanoisin, että valikoima on runsaampi kuin Suomessa.

Itseäni kasvispohjaisessa ruuassa on alkanut kiehtoa monikin asia. Terveellisyys ja keveys ovat tärkeitä, mutta on minulle merkitystä myös ilmastotekijöillä ja eläinten oikeuksilla. Silti myönnän, ehkä kaikkein selkein sysäys laajempaan kasvispainotteiseen ruokavalioon omalla kohdallani on ollut käytännön helppous: kun ulkomailla on edelleenkin hankalaa saada täysin laktoositonta ruokaa, on helpompi pyytää esimerkiksi lounasravintolassa vegaaniannos. Siitä kun ainakin tietää, että se on laktoositonta.

Aktiiviliikkujana ja paljon treenaavana minua kiinnostaa tietysti myös ravinnon vaikutus suorituskykyyn ja palautumiseen. En ole millään tavalla asiantuntija tai edes toistaiseksi kunnolla perehtynyt urheilijan kasvis- tai vegaaniruokavalioon, mutta tämäkin aihe kiinnostaa minua kovasti.

Moni on varmasti nähnyt melkoista huomiota pari vuotta sitten saaneen dokumentin The Game Changers, jossa entinen vapaaottelija James Wilks haastattelee ravitsemustieteilijöitä sekä seuraa ainoastaan vegaaniruokaa syövien aktiiviurheilijoiden harjoittelua ja menestystä.

Haastateltavien joukossa vilahtelee myös omien sanojensa mukaan pitkälti kasvisperäiseen ruokavalioon siirtynyt Arnold Schwarzenegger, joka on myös yksi ohjelman tuottajista. Dokumentin keskeinen kysymys kuuluu, voiko menestyvä urheilija olla vegaani (plant-based athlete) ja vaikuttavatko eläin- ja kasvisperäiset proteiinit eri tavoin urheilijan suorituskykyyn ja palautumiseen.

Amerikkalaiseen tapaan dokumentti on melko kärjistävä ja katsoo asiaa vegaanilinssien läpi, ja se on saanut osakseen myös kritiikkiä. En pysty arvioimaan siinä esitettyjen tutkimustulosten todenperäisyyttä, mutta ne ovat kyllä mielenkiintoisia: kasvispohjainen ruokavalio näyttää olevan urheilijalle ei pelkästään täysin toimiva, vaan jopa suorituskykyä ja palautumista parantava tekijä.

Samansuuntaisia tutkimustuloksia on paljon muitakin. Ja kyllähän sekä kestävyys- että voimalajeissa on menestyneitä huippu-urheilijoita, jotka ovat vegaaneja, joten asiassa täytyy olla perää. Jos voitokas ultrajuoksija (vaikkapa Scott Jurek) tai painonnostaja (kuten Teemu Roininen) menestyy vegaaniruokavaliolla, miksei tavallinen kuntourheilijakin. Suunnittelua ja perehtymistä se kyllä vaatii.

Olen siis pikku hiljaa melkein huomaamattani siirtänyt omassa ruokavaliossani painopistettä kasvisvoittoisempaan suuntaan. En osaa sanoa, onko sillä ollut mitään selkeää vaikutusta varsinkaan omiin vaatimattomiin kuntourheilijan suorituksiini, mutta ainakin olo on kasvispohjaisen aterian jälkeen kevyempi.

Vaikka syön edelleen myös sekaruokaa, voi olla että kasvispohjaisen ruuan valloitus lautasellani etenee. Ainakin kodin ulkopuolella syödessä se on helppoa, sillä vaihtoehtoja on runsaasti ja ne ovat maukkaita.

Kotioloissa minä surkeana ja laiskana ruuanlaittajana tuskailen usein puutteellisen mielikuvituksen kanssa ja kuvittelen, etten osaa laittaa maukasta ja riittävästi tarpeellisia ravintoaineita sisältävää kasvisruokaa (sama koskee kyllä myös sekaruokaa!).

Ehkä suurin hidaste vieläkin laajempaan kasvisproteiineihin siirtymisessä omalla kohdallani on, että useimmat niistä ovat kokemukseni mukaan herkkävatsaiselle haastavia. Otankin mieluusti vastaan vinkkejä vatsaystävällisistä kasvisproteiineista ja helpoista resepteistä!

Kati Nyman

Kommentit (2)
 
 • Meri 18.10.2022 6.44
   
  Heippa!
  Kiitos kiinnostavasta artikkelista! Meillä Suomessa lanseerasimme juuri erittäin kiinnostavan tuoteperheen - Via Kasvimaan - joka helpottaa kasvisten lisäämistä aterioihin aivan uudella tavalla! Kurkkaa ihmeessä: https://viamaailma.fi/viakasvimaa/tuotteet/
  Itse Saksassa viimeiset kuusi vuotta asuneena voin sanoa, että nämä tuotteet olisi todella ollut sielläkin helpotus terveellisempään arkiruokaan!
  Ilmoita asiaton viesti
 • Marja-Liisa Laitinen 30.10.2022 21.29
   
  Jutut uusista kasvisruokailijoista ovat aina positiivista luettavaa. Todennäköisesti kirjoittaja on myös kiireinen ja ruoka olisi hyvä saada nopeasti pöytään. Siksi annankin vinkin keittokoneesta. Sellaisen voi tilata netin kautta. Ostimme laitteen kotiimme 7 vuotta sitten ja se muutti arkiruokailuamme merkittävästi. Jääkaapin kasvishyllylle "unohtuneet" kasvisten palat voi heittää kattilaan, sitten vain mausteet ja vedet päälle. Keiton voi kruunata eri kasviskermoilla valmistumisen jälkeen. Ja mikä parasta: kun tulet kotiin, laita kattila surraamaan ja lähde nelijalkaisen ystäväsi kanssa lenkille- ja sitten vain takaisin ja syömään!
  Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä yksi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit