veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Uskaltaako osakkeisiin sijoittaa? Putoava veitsi voi viiltää syvältä

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Osakemarkkinat ovat syöksyneet laskuun. Vuoden 2018 viimeinen neljännes oli heikoin yli seitsemään vuoteen. Useiden maiden osakeindeksit ovat tippuneet huipustaan yli 20 prosenttia, joka on yleisin määritelmä karhumarkkinalle. 

Sijoittajat ovat peloissaan talouskasvun hidastumisesta, kiristyvästä rahapolitiikasta ja useista poliittisista riskeistä. Kun riskit realisoituvat tai kun niiden realisoituminen näyttää todennäköisemmältä, markkinat mukautuvat uuteen maailmankuvaan. 

Tarkastellaan historian avulla mitä tapahtuu, kun osakkeet lähtevät huipulta vähintään viiden prosentin laskuun. Osa laskuista on vain parin viikon korjausliikkeitä. Mutta pahimmillaan laskua riittää vuosia ennen kuin pohja löytyy. 

Kuvassa 1 on havainnollistettu markkinoiden käyttäytymistä aina viiden prosenttiyksikön pudotuksen välein. Noin 60 prosenttia laskuista päättyy heti alkuunsa eli ennen kuin pudotusta ehtii tulla kymmenen prosenttia huipusta.

Kuva 1. Osakkeiden laskumarkkinoiden historiallinen eteneminen

Osakkeiden laskumarkkinoiden historiallinen eteneminen

Mutta sitten todennäköisyyden muuttuvat toisin päin. Jokaisessa pisteessä laskun jatkuminen on todennäköisempää kuin markkinoiden kääntyminen nousuun. Putoava veitsi voi viiltää syvältä, uskaltaako siihen tarttua? 

Lyhyellä jänteellä osakemarkkinat ovat kasino. Seuraava viiden prosenttiyksikön rajapyykki voi tulla vastaan parissa päivässä. Pelon ottaessa vallan, se voi aina lisääntyä ennen kuin helpottaa. Mutta lyhytnäköinen todennäköisyyspeli pitää sijoittajan satamassa, jolloin myllerryksen luomat mahdollisuuden voivat lipua sivu suun. Kannattaakin nostaa katse pidemmälle, siirtyä pikkuhiljaa ostolaidalle ja luottaa ajallisen hajautuksen voimaan. 

Toiseksi historia ei uusiudu, vaikka usein rimmaa. Monet sijoittajat peilaavat nykyhetkeä finanssikriisin kurimukseen. Pahimpien romahdusten tuijottelu johtaa helposti ylipessimismiin. 

Kuvassa 2 osakelaskut on esitetty suuruusjärjestyksessä. Kuusi isointa laskua on ajoittunut taantuman aikaan USA:ssa. USA:n talous voi ajautua taantumaan, mutta 1930-luvun lama ei uusiudu.

Rahapolitiikka on kartoittamattomilla vesillä, mutta uuden globaalin finanssikriisin ainekset eivät ole kasassa. Osakkeiden arvostuksen olivat nousseet ennen laskun alkua, mutta eivät lähellekään teknokuplan hurmiota. Öljykriisin kaltaista inflaatiopiikkiä ja korkojen nousua ei ole näkyvissä. 

Kuva 2. Osakkeiden laskumarkkinat, taantumat ja nousu vuodessa pohjilta

Osakkeiden laskumarkkinat, taantumat ja nousu vuodessa pohjilta

Osakkeiden laskumarkkinat, taantumat ja nousu vuodessa pohjilta

Nyt on aloittajan markkinat. Monen pahin pelko on jo vältetty, et päätynyt ostamaan huipulla. Kun aloitat säännöllisen ja pitkäjänteisen kuukausisäästämisen tänään,  muutamat ostot tulevat osumaan hyvin suotuisiin aikoihin. Mitä isompana karhu kömpii talviunille, sitä riehakkaampana härkä kirmaa kevätlaitumelle.

Hannu Nummiaro

Kommentit (1)
 
  • Kari 5.2.2019 9:12
     
    Ajoitus on vaikeaa, mutta huipulla aloittavakin voi selvitä dipistä vaikka olisi vipu päällä. Miten? Esimerkkinä osake x joka maksaa 10€ ja osinko 6%. Vipuna 100.000€ joka maksaa 10v aikana 1,5%/v. Erotus 4,5%. Maksat korot, et lyhennä, sijoitat osingot uudelleen, vähennät korot tulonhankkimiskuluina. 11v kuluessa pääoma on tuplaantunut. Myyt fifona ensimmäisen 100.000€ erän osakkeita jolloin hankintameno-olettama on 40%. Loput jätät itsellesi tuottamaan tai teet jotakin muuta.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit