veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Taantumaa ennakoiva korkokäyrä kääntyi – lopun alku vai kunnarin paikka?

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Viimeistä vuoroparia pelataan. Suhdanne lähenee loppuaan. Näin kertoo korkokäyrän kääntyminen, mikä on historiassa toiminut hyvänä taantuman ennustajana USA:ssa. 

Korkokäyrän kääntymisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa valtionlainan lyhyt korko on korkeampi kuin pitkä korko. Nyt korkokäyrä antaa miltei 40 %:n todennäköisyyden taantumalle seuraavan vuoden kuluessa (kuva 1). 

Kuva 1. Korkokäyrä ja taantuman todennäköisyys USA:ssa

 Korkokäyrä ja taantuman todennäköisyys USA:ssa Lähde: LahiTapiola Oy, Macrobond

Lyhyt korko seuraa keskuspankin ohjauskorkoa. Fed tähtää inflaatio- ja työllisyystavoitteisiin nostamalla ohjauskorkoa, kun talous uhkaa ylikuumentua ja inflaatio kiihtyä. Keskuspankki myös arvioi pitkän ajan neutraalia tasapainokorkoa, johon esimerkiksi demografia, teknologinen kehitys, tuottavuus ja globalisaatio vaikuttavat. Suhdanteista riippuen ohjauskorkoa säädetään tasapainokoron molemmin puolin.

Pitkän koron voi ajatella muodostuvan kahdesta komponentista. Ensinnäkin sijoittajien odotukset tulevasta rahapolitiikasta vaikuttavat pitkään korkoon, koska rullaamalla lyhyttä korkoa aina uudelleen, voi muodostaa pitkän sijoituksen. Toiseksi pitkään sijoitukseen on lisättävä korvaus sijoitusajan epävarmuuksista, kuten arvonvaihteluista, likviditeetistä, inflaation odottamattomasta kiihtymisestä ja luottoriskin noususta. 

Korkokäyrän kääntyminen on tapahtunut kahdessa vaiheessa (kuva 2). Ensin ohjauskorkoa nostettiin joulukuusta 2015 alkaen, jolloin lyhyt korko hiipi lähemmäksi pitkää korkoa. Sitten lokakuussa 2018 ohjat otti pitkän koron lasku. Kauppasodan uhka loi odotuksia heikentyvästä taloudesta ja rahapolitiikan kääntymisestä sekä nosti korkosijoitusten turvasatamaostojen hintaa eli laski korkoa.

Kuva 2. Valtion 10 vuoden ja 3 kuukauden korko sekä keskuspankin ohjauskorko USA:ssa

 Kuva 2. Valtion 10 v ja 3 kk korko sekä keskuspankin ohjauskorko USA:ssa Lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy, Macrobond

Mistä tuottokäyrä saa ennustusvoimansa? Selvästi Fed on iso tekijä. Nousukaudet eivät kuole vanhuuteen, vaan usein juuri rahapolitiikan kiristämiseen. Vaikka reaalinen ohjauskorko jäi tässä nostosyklissä huomattavasti edellisiä huippuja matalammaksi, niin talous on silti vaarassa tukahtua vanhaan malliin, koska myös reaalinen tasapainokorko on nykymaailmassa alhaisempi (kuva 3). 

Toinen tekijä on odotusten itseään toteuttava takaisinkytkentä rahoitusmarkkinoilla, sillä kääntynyt korkokäyrä iskee pankkien korkokatteeseen ja hillitsee investointien rahoitushaluja. Myös sijoittajat saattavat kääntää rahojaan mieluummin turvallisempaan lyhyeen korkoon kuin investoinneille tärkeään pitkään korkoon. 

Kuva 3. Korkokäyrä, reaalinen ohjauskorko ja tasapainoreaalikorko USA:ssa

 Kuva 3. Korkokäyrä, reaalinen ohjauskorko ja tasapainoreaalikorko USA:ssa Lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy, Macrobond *Estimaatti: Holston, Laybach, Williams

Vaikka korkokäyrän ennustevoima on vahva, niin yksin sen varaan on vaarallista heittäytyä. Maailma voi tässä syklissä olla erilainen, sillä keskuspankkien arvopaperiostot ovat tasoittaneet korkokäyrää ja velkasopeutus on hillinnyt yli-investointibuumin muodostumista. Lisäksi korkokäyrän ajoitustarkkuus on vain summittainen, kääntyminen on tapahtunut 9 kk–4 v ennen taantuman alkua.

Lyöjät vähenevät, loppu häämöttää. Fed on kuitenkin jo aloittanut koronlaskut, ja markkinoilla odotetaan useita uusia laskuja jo ennen vuodenvaihdetta. Kunnari tästä ajolähdöstä voisi hyvin siirtää ennätyspitkän nousukauden supervuoroon.

Hannu Nummiaro

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yksi ynnä seitsemän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit