veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Näin paljon suomalainen vaatii varallisuutta – yksi helppo konsti lisätä mielenrauhaa

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Paljonko sinulla pitää olla varallisuutta, jotta tuntisit olosi taloudellisesti turvatuksi? Kysyimme kansalta ja vastaukset yllättivät. 

Kolmasosalle riittää 25 tuhatta euroa varallisuutta tunteakseen olonsa taloudellisesti turvatuksi. Puolet vastaajista olisi tyytyväinen 75 tuhanteen euroon. Kun huomioi hyvinvointivaltio turvaverkot ja lakisääteisen eläkejärjestelmän kaikille työssäkäyville tuottavan eläkkeen, tätä kokoluokkaa olevan varallisuuden luulisikin tuovan rauhoittavan lisäturvan useimmille. Mutta yllättävän moni, miltei kymmenesosa, vaatii yli miljoonan varallisuutta tunteakseen itsensä turvatuksi. Ja joillekin edes viisi miljoonaa ei tunnu riittävän.

 Kuva 1. Taloudellisen turvan tuovan varallisuuden määrä

Tulokset ovat hämmentäviä siinäkin mielessä, kuinka paljon ne eroavat todellisuudesta (kuva 2). Keskimääräinen turvaavaa varallisuus on noin 360 tuhatta euroa per vastaaja, mikä on miltei 1,5-kertaisesti kotitalouksien todelliseen 250 tuhannen euron varallisuuteen (Kotitalouksien varallisuus 2016, Tilastokeskus) nähden. Ja kun huomioi, että kotitalouksissa on keskimäärin vähän yli kaksi henkilöä, niin kyselyssä turvaavaksi sanottu varallisuus on keskimäärin noin 3-kertainen arkitodellisuuteen verrattuna.

Toisaalta eri ikäisten vastaukset noudattelevat varallisuuden elinkaarta paljon paremmin. Nuorena oma talous koetaan turvatuksi pienemmällä varallisuudella, kun työura on pääosin vasta alussa. Keski-ikäisenä elinkaarituloja on jo ehtinyt kertyä, mutta turvan tarvekin on tällöin huipussaan. Vanhemmat ikäluokat tuntevat olonsa turvatuksi maltillisemmillakin summilla, kun samalla heidän varallisuuskin alkaa huveta.

Kuva 2. Varallisuuden elinkaari ja turvaava varallisuus

Tuloksia selittää paljon vastaajien tulotaso. Vastaajat, joiden vuosittaiset bruttotulot ylittivät 85 tuhatta euroa, tunsivat itsensä taloudellisesti turvatuksi keskimäärin vasta yli 800 tuhannen euron varallisuudella. Heistä yli viidesosa vaati turvakseen yli miljoonan euron varallisuuden. Hyvät tulot mahdollistavat tietysti helpommin varallisuuden kerryttämisen ja ehkä juuri siksi heillä rima on korkealla.

Mutta miljoonan voi onnistua säästämään ilman huipputulojakin (kuva 3). Esimerkiksi kuukausisäästäminen 522 eur/kk koko 40 vuoden työuran ajan osakkeisiin kuuden prosentin tuotolla kerryttää miljoonan. Säännöllisesti ja pitkäjänteisesti korkoa korolle -ilmiötä hyödyntäen hyvä tulee.

 Kuva 3. Miljoonan kerryttävä kuukausisäästö eri tuotoilla ja sijoitusajalle 

Hannu Nummiaro

Kommentit (1)
 
  • Kari Laaksonen 25.12.2020 9:07
     
    Hämmästyttävää on se, että oma auto tuo useammalle suomalaiselle taloudellista turvan tunnetta kuin esimerkiksi arvopaperit tai rahasto-osuudet tai muu kiinteä sijoitusomaisuus, kuten kiinteistöt tai metsä.

    Tuo on uskomatonta. Arvoaan jatkuvasti menettävä kohde. Toisaalta vastauksissa on saattanut tulla esiin auton tarpeellisuus turvan tuojana ja toisaalta kielteisyys sijoituksia kohtaan yleisesti. Niin tahi näin, uskomattomalta kuuulostaa.
    Ilmoita asiaton viesti

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä viisi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit