veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Köyhät köyhtyvät, rikkaat rikastuvat – voiko kohtaloaan muuttaa?

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Asuntomarkkinoiden alueellinen eriytyminen ja varallisuuserojen kasvu nousumarkkinoiden aikana ovat tunnettuja oman talouden ilmiöitä. LähiTapiolan uudella kotitalouksien varallisuuden tuottoindeksillä voi tarkastella näitä voimia. Indeksi kattaa 2/3 kotitalouksien varallisuudesta.

Kuvassa 1 on esitetty keskimääräisen kotitalouden varallisuuden euromääräinen tuotto viimeiseltä neljältä vuodelta. Pääkaupunkiseudulla oman asunnon arvo on noussut 21 000 euroa. Lisäksi rahastoista ja osakkeista on kertynyt tuottoa 15 000 euroa, eli yhteensä markkinavoimat ovat lisänneet varallisuutta 36 000 eurolla.

Muualla Suomessa asuntojen arvot ovat laskeneet 5 000 euroa. Rahastoja ja osakkeita on vähemmän, joten hyödyt ovat jääneet euroissa pienemmiksi, noin 5 000 euroon. Näin asunnon ja sijoituksien arvonmuutokset ovat kumonneet toisensa.

Kuva 1. Varallisuuden tuotot pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa

Varallisuuden tuotto pääkaupunkiseudulla ja muualla Suomessa Lähde: LähiTapiola Varainhoito Oy

Pääkaupunkiseudulla kotitalouksien varallisuus oli jo periodin alussa suurempi kuin muualla Suomessa, ja markkinatuotot ovat lisänneet varallisuuseroa 36 000 eurolla. Suotuisat markkinavoimat ovat tehneet rikkaista yhä rikkaampia.

Kuvassa 2 varallisuuseron kasvu on purettu kahteen osaan. Voimakkaasti eriytyvät kotien hinnat ovat lisänneet varallisuuseroa 26 000 eurolla. Lisäksi rahoitusvarallisuuden kasautuminen pääkaupunkiseudulle on kasvattanut varallisuuseroa 10 000 eurolla eurolla.

Kuva 2. Varallisuuden tuottoeron muodostuminen

 

Tuottoympäristöt poikkeavat paljon alueellisesti. Kuvassa 3 esitetty kahdella eri aluejaolla paljonko asunnon ja rahoitusvarallisuuden tuotot ovat keskimäärin olleet euroissa per kuukausi.

Esimerkiksi muualla kuin pääkaupunkiseudulla olisi pitänyt säästää keskimäärin 100 euroa kuukaudessa asunnon arvonlaskun neutraloimiseksi. Keskimääräistä köyhemmässä Itä-Suomessa säästötarve olisi ollut 236 euroa kuukaudessa.

Kuva 3. Varallisuuden tuotot keskimäärin per kuukausi

 

Kaupungistuvassa Suomessa köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat. Mutta varallisuus ei ole pelkästään markkinavoimien armoille, vaan säästämällä ja sijoittamalla voi muuttaa oman talouden kohtaloa. Samalla varallisuutta hajautuu myös muualle kuin paikallisiin asuntomarkkinoihin.

Hannu Nummiaro

Kirjoittaja on LähiTapiola Varainhoidon yksityistalouden ekonomisti.

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan seitsemän ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit