veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Helikopteriraha – sataako taivaalta pian mannaa?

Hannu Nummiaro
Hannu Nummiaro

Säästä kaikilla keleillä

Hannu Nummiaro on yksityistalouden ekonomisti ja sijoittamisen asiantuntija LähiTapiolassa. Seuraa Twitterissä @HannuNummiaro

Koronakriisissä valtio kuittaa laskun tukemalla yrityksiä ja kotitalouksia yli pahimmin vaiheen. Valtion velkaantuminen pienentää kuitenkin finanssipolitiikan elvytysvaraa. Talouden hitaan toipumisen ja velanhoitoa vaikeuttavan deflaation uhka roikkuu ilmassa. Toiveikkaita katseita on kääntymässä taivaalle, sataisiko pian rahaa?

Ekonomisti Milton Friedman käytti vuonna 1969 kuuluisaksi tullutta kielikuvaa ”helikopteriraha”. Keskuspankki voi painaa uutta rahaa ja pudottaa sen helikopterista kansalaisille. Kansan kiiruhtaessa kuluttamaan talous vilkastuu ja hinnat nousevat.

Keskuspankki voi hoitaa rahan levityksen talouteen myös valtion kautta. Pudotus budjettipöydälle rahoittaa investointeja infrastruktuuriin tai veronkevennyksiä kotitalouksille. Rahan luominen tyhjästä voi mäkistartata vähävirtaisen reaalitalouden.

Helikopteriraha ampuu tykimmin

Mitä hyötyä valtiolle pudotetusta helikopterirahasta voisi olla, kun määrällisessä elvytyksessä keskuspankit jo nyt luovat rahaa ja ostavat valtion velkakirjoja jopa rajattomia määriä?

Helikopteriraha ei lisää valtion velkaa, jolloin elvytys voi toimia tehokkaammin. Valtio rohkaistuu investoinneissa, kun velkakestävyys ei heikkene, ja kuluttajat pistävät vähemmän säästöön tulevia veronkorotuksia varten. Korot eivät nouse ja estä muita investointeja toteutumasta.

Määrällisen elvytyksen arvopaperiostot ovat tukeneet varallisuuserien hintoja, mikä on hyödyttänyt erityisesti rikkaita. Kotitalouksien tileille pudotettava helikopteriraha nostaa tasaisesti kaikkien kansalaisten varallisuutta, jolloin raha varmemmin lisää kulutusta.

Onko helikopterilla lentolupaa?

Helikopterirahalla on pahamaineinen historia. Rahan liiallinen painaminen tuhoaa sen arvon takuuvarmasti. Pahimmallaan tuloksena voi olla hyperinflaatio, kuten Saksassa ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Helikopterirahasta voi tulla poliitikoille liian helppo korvike kipeille päätöksille valtiontalouden tasapainottamiseksi. Siksi yleensä helikopteriraha on kielletty ja keskuspankki asetettu itsenäiseksi. Periaatteesta lipsuneiden, kuten Zimbabwen, kohtalosta varoitellaan.

Helikopterirahan käyttö ei kuitenkaan aina ole johtanut katastrofiin. USA:ssa toisen maailmansodan jälkeen keskuspankin ja valtion yhteispeli toimi hyvin ja kohonnut inflaatio osaltaan helpotti valtion velkataakan keventämisessä. Helikopteriraha on realistinen rahapolitiikan seuraava askel. Vastuullisesti toteutettuna roolit ovat selkeät: keskuspankki päättää määrän ja poliitikot käyttökohteet.

Euroalueella monta valtiota on päättämässä yhteisen rahapolitiikan reunaehdoista, mikä voi pitkittää helikopterirahan lupaprosessia pahan päiväisesti. Tarvittaessa Miltonin kielikuvan mukainen helikopteripudotus valtion ohittaen suoraan kansalle voisi olla nopeammin keskuspankkien toteutettavissa.

Miltä kuulostaisi saada viisikymppiä kuussa tilille, kunnes inflaatio on noussut neljään prosenttiin?

Hannu Nummiaro

 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan yhdeksän ynnä kahdeksan?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit