veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Asumisen hinta nousee – vuokralainen pääsee nyt vähemmällä

Hanna Isbom
Hanna Isbom

Hanna Isbom on Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö, joka innostuu politiikan lisäksi livemusiikista, taiteesta, matkailusta ja hyvistä oluista. Seuraa Twitterissä @HIsbom

Asumisen kustannukset ovat kovassa nousussa. Energian hinnan lisäksi kukkaroa kurittaa nousevat korot. Menot kasvavat nyt erityisesti omakotitalossa asuvalla asuntovelkaisella. Lämmitysmuodosta ja asuntolainan suuruudesta riippuen asumisen kustannukset voivat nousta jopa satoja euroja kuukaudessa. 

Tässä tilanteessa vuokralaiset ovatkin omistusasujia paremmin suojassa kustannusten nousulta. Eron omistus- ja vuokra-asujien välillä osoittaa myös PTT:n tekemä Asumismenot-tutkimus.   

Viime viikolla julkaistut vuokratilastot kertoivat odotetusti, että vuokrien nousu on jatkunut hyvin maltillisena. Markkinoilla hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella, eikä vuokramarkkina muodosta tästä poikkeusta. 

Viime vuosina voimakkaasti lisääntynyt vuokra-asuntotarjonta onkin käytännössä pysäyttänyt vuokrien nousun pääkaupunkiseudulla. Markkinatilanteesta johtuen vuokranantajat eivät ole pystyneet siirtämään kohonneita kustannuksia vuokriin joko lainkaan tai ainakaan täysimääräisesti. 

Poikkeuksellinen tilanne näkyy myös vapaarahoitteisten ja ARA-vuokra-asuntojen erilaisessa vuokrakehityksessä. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat määräytyvät markkinakysynnän mukaan, kun taas tuetuissa ARA-vuokra-asunnoissa vuokrat määräytyvät omakustanneperiaatteella. 

Jälkimmäisiin kuuluva, Suomen suurin vuokranantaja Heka Oy ilmoitti juuri 4 prosentin vuokrankorotuksista vuodelle 2023. Hekan tiedotteen mukaan 4 %:n korotus ei riitä kattamaan nousevia kustannuksia, vaan kulujen kattamiseen joudutaan käyttämään aiempien vuosien ylijäämiä. Hekan korotukset eivät suinkaan ole poikkeuksellisia, sillä Porvoon A-yhtiöt ilmoitti jo 10 prosentin vuokrankorotuksista. Nämä nostot eivät vielä tuoreimmissa vuokratilastoissa näy. 

Vaikka Heka joutuukin tekemään vuokriin reippaat korotukset, ovat Hekan asunnoissa asuvien asumiskustannukset silti hyvin edulliset muihin helsinkiläisiin verrattuna. Monessa muussa kaupungissa ja kunnassa ARA-asuntoja tarjoavat yhtiöt ovat vaikean yhtälön edessä, kun vuokria on pakko korottaa kustannusten noustessa, ja samaan aikaan vuokra-asuntoja löytyy edullisemmin vapailta markkinoilta. 

Jo tällä hetkellä valtaosassa Suomen kuntia vapaarahoitteiset vuokra-asunnot ovat halvempia, kuin ARA-vuokra-asunnot. Onkin mielenkiintoista nähdä, millainen kehitys on ensi vuoden vuokratilastoissa. Oletettavaa on, että erot heikomman markkinan alueella kasvavat entisestään, kun taas suurissa kaupungeissa ARA-vuokrat ja markkinaehtoiset vuokrat tulevat lähemmäksi toisiaan.

Hanna Isbom

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä yhdeksän?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit