veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

Asuntomarkkinoilla sumuiset näkymät jatkuvat

Hanna Isbom
Hanna Isbom

Hanna Isbom on Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö, joka innostuu politiikan lisäksi livemusiikista, taiteesta, matkailusta ja hyvistä oluista. Seuraa Twitterissä @HIsbom

Asuntomarkkinoita koskevat uutiset eivät ole olleet järin positiivisia viimeisen vuoden aikana. Korot ja kustannukset nousevat, ja asuntokauppa on lähes jäissä. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä tehtiin vähemmän asuntokauppoja, kuin yli kymmeneen vuoteen vastaavana aikana. 

Odotustilassa ovat sekä oman asunnon ostajat että asuntosijoittajat. Sijoitusasuntolainojen nostot ovat vuodessa puolittuneet. Tammi-helmikuussa sijoitusasuntolainoja nostettiin 157,5 miljoonaa euroa, kun vastaava luku edellisen vuoden tammi-helmikuussa oli 314 miljoonaa. 

Suomen Vuokranantajien jäsenilleen toteuttaman kyselytutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia. Yli 2 500 vastaajan Vuokranantaja-barometrista selviää, että halukkuus uuden sijoitusasunnon ostamiseen on edelleen alhaisempi, kuin yhdessäkään aiemmassa kyselyssä. Samaan aikaan myyntihalukkuus on jonkin verran lisääntynyt. 

Suurin osa kyselyyn vastanneista yksityisistä vuokranantajista ei ole suunnittelemassa ostoa tai myyntiä. Mitään paniikkia ei asuntosijoittajien keskuudessa ole näkyvissä, vaan tunnelma on pikemminkin odottava. 

Odottava tunnelma näkyy myös rakentamisessa. Asuntorakentamisessa on tapahtunut iso pudotus aiempiin vuosiin nähden. Rakennusteollisuus arvioi aloitusten supistuvan tänä vuonna lähes kolmanneksella. Tilastokeskuksen mukaan myönnettyjen rakennuslupien määrä putosi vuodessa noin 25 prosenttia. 

Asuntokauppa piristynee jo aiemmin, kuin rakentaminen alkaa taas vetää. Rakentaminen reagoi hitaasti markkinan muutoksiin, ja nyt nähtävä pudotus rakennusluvissa näkyy viiveellä rakentamisessa. Vaikka asuntotarjontaa on nyt yllin kyllin, voi parin vuoden päästä uudiskohteista olla jo pulaa, jos rakentaminen nyt sakkaa. 

Asuntorakentaminen tarvitsee myös sijoittajakysyntää. Viime vuosien runsas rakentaminen selittyy osin kasvaneella ulkomaisten sijoittajien osuudella, mutta myös pienillä yksityisillä asuntosijoittajilla on roolinsa rakennushankkeiden käynnistymisessä. 

Tässä markkinatilanteessa ei valtiovallan toimesta tulisi enää tehdä rakentamista ja asuntomarkkinaa jarruttavia toimia. Valtiovarainministeriö esitti silti viime viikolla julkaistussa kotitalouksien velkaantumista koskevassa raportissaan mm. tulosidonnaista velkakattoa sekä yksityisiin vuokranantajiin kohdistuvaa tiukempaa verosääntelyä. 

Korkojen nousu on luonnollisesti tehnyt tehtävänsä, ja kotitalouksien velkaantumisaste on jo kääntynyt laskuun. Säätytalolla olisikin syytä miettiä ennemmin toimia, joilla asuntorakentamista vauhditetaan, kuin luoda jarruja kysynnälle.

Hanna Isbom  

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan neljä ynnä kuusi?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit