veronmaksajat.fi

Asuntomarkkinan ja rakentamisen vauhdittamiseksi ei ole ihmelääkkeitä

Hanna Isbom
Hanna Isbom

Hanna Isbom on Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö, joka innostuu politiikan lisäksi livemusiikista, taiteesta, matkailusta ja hyvistä oluista. Seuraa Twitterissä @HIsbom

Rakentamisen näkymät ovat tällä hetkellä varsin synkeät, ja etenkin asuntorakentamisen uudet aloitukset ennätyksellisen alhaisella tasolla. Uutiset rakennusalan konkursseista lisääntyvät. Rakennusteollisuus on esittänyt laajaa toimenpidepakettia alan elvyttämiseksi ja työllisyyden ylläpitämiseksi. 

Viime viikolla pidetyssä budjettiriihessä sovittiinkin asuntorakentamista vauhdittavista toimista. Ihmelääkkeitä ei silti ole luvassa vaikeasta tilanteesta huolimatta. Poliitikot eivät tässä taloustilanteessa halua investoida suoraa rahaa yhden, vaikkakin merkittävän, teollisuusalan elvyttämiseksi. 

Perinteinen rakennusalan elvytyskeino on ollut valtion tukeman ARA-tuotannon lisääminen, mutta nykyisessä hallitusohjelmassa ARA-tuotantoa koskevat linjaukset ovat olleet päinvastaiset. ARA-tuotantoa halutaan vähentää viime vuosien tasosta. Vastasyklisyyden nimissä hallitus on kuitenkin valmis lieventämään ja lykkäämään ARA-tuotantoon kaavailtuja supistuksia. 

Monet tarjotuista toimenpiteistä pyrkivät kasvattamaan asuntotarjontaa, mutta tämänhetkisessä kriisissä on pitkälti kyse kysynnän puutteesta. Asuntokauppa on jäissä, ja etenkin pääkaupunkiseudulla on runsaasti myymättömiä ja vuokraamattomia asuntoja. Tässä tilanteessa tarjonnan kasvattaminen on huonosti osuva lääke. Kylläiseen markkinaan on vaikea rakentaa lisää. 

Kysynnän kasvattamiseen tarjottiin budjettiriihestä yhtä lääkettä. ASP-korkotukilainan enimmäismäärää korotetaan nopealla aikataululla ensiasunnon ostamisen helpottamiseksi. Ensiasunnon ostajien liikkeelle saaminen olisikin hyvä keino piristää hyytynyttä asuntokauppaa. 

Toinen mahdollinen keino olisi ilmoittaa väliaikaisesta varainsiirtoveron poistosta. Budjettiriihen päätöksissä toistettiin hallitusohjelman kirjaus selvityksestä varainsiirtoveron poistamisesta julkisen talouden kannalta neutraalilla tavalla. Hyvä linjaus, mutta haastava tehtävä. 

Parhaimmillaan varainsiirtovero on tuottanut lähes miljardin verotuloja vuodessa. Nyt kun asuntokauppa seisoo, tuotot ovat jäämässä selkeästi alemmalle tasolle. Väliaikainen poisto ei aiheuttaisi välttämättä isoa lovea verotuloihin, jos se saisi hyytynyttä markkinaa liikkeelle. 

Varainsiirtoveron poisto tai laskeminen pitäisi ilmoittaa niin sanottuna yön yli -päätöksenä, jolloin se tulisi voimaan välittömästi. Päättäjät eivät voi tietenkään linjata, että vero poistuu väliaikaisesti muutaman kuukauden kuluttua, sillä se pysäyttäisi kaupan kuin seinään siihen asti, kunnes päätös tulee voimaan.              

Hitaampia lääkkeitä rakennusalan kannattavuuden parantamiseen pitäisi olla tulossa sääntelyn ja hallinnollisen taakan vähentämisen myötä. Kaavoitukseen, luvitukseen ja valitusten käsittelyyn luvataan sujuvuutta. Lainsäädäntömuutoksia vaativista toimista ei kuitenkaan ole helpotusta akuuttiin tilanteeseen. 

Täsmätoimista huolimatta rakennusalalla on edessä vaikea talvi ja varmaan vielä kevätkin. Pääkaupunkiseudun asuntomarkkinan tasapainottuminen vie aikaa, mutta nopea muuttoliike korjaa tilanteen ajan myötä.

On syytä toivoa, että rakennusyhtiöt pysyvät pystyssä ja osaava työvoima Suomessa sillä aikaa, kun parempia aikoja odotellaan. Jonkin ajan kuluttua uusia asuntoja taas tarvitaan.

Hanna Isbom 

Kommentit (0)
 

Kommentoi
Kommentoinnin yhteydessä kerättävät tiedot on tarkoitettu vain kommentoinnin pitämiseksi asiallisena. Kommentoinnin yhteydessä annettuja tietoja ei tallenneta asiakasrekisteriin, eikä niitä käytetä tai luovuteta muuhun tarkoitukseen.
Nimesi Sähköpostiosoitteesi (ei näy julkisesti)
Kommenttisi
Varmistus robottien varalta: Mitä onkaan kolme ynnä kolme?
Välitä Taloustaidon ylläpidolle huomiosi siitä, että kommentti on mielestäsi asiaton ja toivoisit sen poistamista.
Voit myös halutessasi antaa lisätietoja ylläpidolle:
Haluatko varmasti poistaa kommentin?

Blogit