veronmaksajat.fi

VEROT

Voinko hyödyntää kotitalous­vähennyksen korkotuloni lähdeverosta?

Voinko hyödyntää kotitalous­vähennyksen korkotuloni lähdeverosta?
19.6.2024

Olen tallettanut säästöni suomalaisessa pankissa olevalle talletustilille, josta saan taas pitkästä aikaa korkotuottoa. Tämän lisäksi saan vain eläketuloa, joka on niin pieni, että en maksa tuloveroa ollenkaan.

Pankki pidättää niin sanotun lähdeveron talletukselleni maksamastaan korosta. Voinko saada kotitalousvähennyksen tästä korkotuloni lähdeverosta?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Et voi saada kotitalousvähennystä lähdeverosta. Kotitalousvähennyksen voi saada vain tuloverolain mukaan verotettavien tulojen veroista ja maksuista.

Suomalaisessa pankissa olevan talletustilisi korko verotetaan korkotulon lähdeverolain mukaan. Tällainen korkotulo ei siis ole tuloverolain mukaista pääomatuloa eikä esimerkiksi näy veroilmoituksellasi. Korkotulon lähdevero on korkojen määrästä riippumatta 30 prosenttia, ja kuten olet huomannut, sen perii koron maksaja eli talletuspankkisi.

Kotitalousvähennys tehdään ensisijaisesti valtion tuloverosta.

Vähennys tehdään ansiotuloista ja pääomatuloista suoritettavista veroista samassa suhteessa, kun veroja tulisi maksettavaksi. Ansiotulojen verosta vähennys tehdään muiden vähennysten jälkeen ennen alijäämähyvitystä.

Siltä osin kuin vähennys ylittää valtion tuloveron määrän, ylittävä osa vähennetään kunnallisverosta, vakuutetun sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksusta ja kirkollisverosta näiden verojen suhteessa.

Sairausvakuutuksen päivärahamaksusta vähennystä ei voi tehdä.

Jos verovelvollisen tuloverot eivät riitä kotitalousvähennyksen tekemiseen tai vähennystä ei muusta syystä voi tehdä, kustannuksia ei voi vähentää tulevien vuosien verotuksessa.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti