veronmaksajat.fi

VEROT

Viron veronalennukset näkyvät jo tilastoissa – suomalaiset lisäsivät reippaasti alkoholin tuontia Virosta

Viron veronalennukset näkyvät jo tilastoissa – suomalaiset lisäsivät reippaasti alkoholin tuontia Virosta
20.8.2019

Viro alensi heinäkuun alussa oluen, siiderin ja väkevien alkoholijuomien valmisteveroa 25 prosentilla. Sen jälkeen Virosta tuodun alkoholin määrä on kasvanut lähes viidenneksen.

Viron viinarallin kiihtyminen selviää Tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n tutkimuksesta, jossa haastatellaan vuosittain noin 2000:ta Viron ja Suomen välisillä laivoilla matkustavaa suomalaista.

Alkoholijuomia tuotiin heinäkuussa Virosta 4,7 miljoonaa litraa, mikä on 1,4 miljoonaa litraa enemmän kuin heinäkuussa 2018. Absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna tuontimäärä oli 364 000 litraa, mikä oli noin 19 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2018.

Kun heinäkuussa 2018 Virossa vierailleista suomalaisista 68 prosenttia toi Suomeen alkoholijuomia, heinäkuussa 2019 alkoholijuomia tuoneiden osuus oli 76 prosenttia.

Useimmat raijaavat Virosta viiniä

Mitä alkoholijuomia suomalaiset Virosta sitten tuovat? TAKin tutkimuksen mukaan heinäkuussa 46 prosenttia matkustajista toi Virosta viiniä (37 % heinäkuussa 2018), 38 prosenttia olutta (29 %), 33 prosenttia väkeviä alkoholijuomia (35 %), 25 prosenttia siideriä (17 %), 29 prosenttia long drink -juomia (20 %) ja 19 prosenttia likööriä (10 %).

Näin ollen ainoastaan väkevien suosio hieman laski vuoden takaisesta.

Myös tuodut juomamäärät kasvoivat oluen, siiderin ja long drink -juomien osalta. Kun heinäkuussa 2018 olutta tuoneet matkaseurueet toivat keskimäärin 28 litraa olutta, heinäkuussa 2019 määrä oli kasvanut 32 litraan. Siiderin tuontimäärä kasvoi 13 litrasta 14 litraan ja long drink -juomien tuontimäärä 18 litrasta 20 litraan.

Alkoholin tuonti heinäkuussa (milj. litraa)

Alkoholin tuonti heinäkuussa (milj. litraa)

Joka neljäs matkusti Viroon halvemman hintatason vuoksi

Joka neljäs Viron matkaaja kertoi tutkimuksessa halvemman hintatason olevan merkittävä tai ainoa syy matkustaa Viroon. Vuotta aiemmin vain 12 prosenttia matkustaneista piti hintatasoa merkittävänä.

Matkustaminen Viroon lisääntyi erityisesti pääkaupunkiseudulla tai muualla Etelä-Suomessa. Heinäkuussa 2019 Virossa vierailleista suomalaisista 61 prosenttia asui Uudellamaalla, kun heidän osuutensa vuotta aiemmin oli 54 prosenttia.

Myös Latvia kiinnostaa edelleen viinan hakijoita

Vaikka viinaa tuodaan Virosta aiempaa enemmän, myös Latvia houkuttelee edelleen suomalaisia viinan ostajia. Erityisesti alkoholin suurtuojat hakivat tutkimuksen mukaan juomansa usein Latviasta. Noin 40 prosenttia niistä, jotka toivat yli sata litraa alkoholijuomia, kertoivat tehneensä alkoholiostoja Viron ulkopuolella. 

TAKin tutkimuksen ovat tilanneet Palvelualojen ammattiliitto PAM, Panimo- ja virvoitusjuoma- teollisuusliitto, Päivittäistavarakauppa ry PTY, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ja Suomen alkoholijuomakauppayhdistys SAJK.

Outi Airaksinen

Rahat, verot, työ & eläke, koti