veronmaksajat.fi

VEROT

Valtiovarainministeri Petteri Orpo Vero2018:ssa: "Työn ja yrittämisen verotuksen keventäminen keskiössä"

Valtiovarainministeri Petteri Orpo Vero2018:ssa: "Työn ja yrittämisen verotuksen keventäminen keskiössä"
14.3.2018

Valtiovarainministeri Petteri Orpo haluaa jatkaa työn verotuksen keventämistä  ja kiristää terveydelle ja ympäristölle haitallisten hyödykkeiden verotusta. ”Työn verotusta tulee edelleen keventää kaikissa tuloluokissa. Verotusta on nyt painotettava välillisten verojen suuntaan. Esimerkiksi hiilidioksidipäästöjä on vähennettävä nopeasti kaikilla talouden sektoreilla, sillä ilmastonmuutos on uhka, johon meillä ei ole varaa olla vastaamatta.”

Valtiovarainministeri Orpo puhui keskiviikkona Veronmaksajain Keskusliiton Vero2018:n veropolitiikan aamussa Helsingissä. Valtiovarainministeri kävi puheenvuorossaan läpi talous- ja veropolitiikan linjauksia lähivuosina. 

Työllistymisen kannustinloukkujen purkaminen on yksi kevään budjettiriiheen valmistautuvan hallituksen keskeisimmistä tavoitteista. Orpon mukaan jo tehdyissä työn verotuksen kevennyksissä on painotettu pieni- ja keskituloisia, jotta kevennyksillä olisi työllistymiseen kannustava vaikutus.

Työn verotus on silti edelleen kireää OECD-maiden keskinäisessä vertailussa. ”Meillä Suomessa keskituloinen työntekijä maksaa yli viisi prosenttiyksikköä enemmän veroja kuin esimerkiksi naapurissamme Ruotsissa. Keskiluokan ansiotuloverojen hurja progressio vähentää työnteon kannattavuutta. Meillä keskituloisella jää käteen vain puolet jokaisesta ansaitusta lisäeurosta. Progression keventäminen on tärkeää.”

Talouskasvu ja sopettamistoimet ovat jo vahvistaneet työllisyysastetta 70,9 prosenttiin. Hallituksella on mahdollisuus saavuttaa tavoitteena ollut 72 prosentin työllisyys  etuajassa. ”Tähän ei tule tyytyä, sillä väestömme ikääntyy ja eläke- ja hoivakustannukset tulevat nousemaan. Meidän pitää nostaa 2020-luvulla työllisyysasteemme pohjoisten naapurimaidemme tasolle 75 prosenttiin.”

Petteri Orpo ja Teemu Lehtinen

Sijoitussäästötili myötätuulessa

Petteri Orpo kertoi Vero2018-tapahtumassa myös kahdesta valmisteilla olevasta verotuksen uudistuksesta. Eri sijoitusmuotojen verotusta tarkastellessa syntynyt ehdotus sijoitussäästötilistä saa pääministeriltä vankan tuen.

”Sijoitussäästötili on erinomainen ratkaisu suomalaisille piensijoittajille, joita on satoja tuhansia. Tili tarjoaa uuden mahdollisuuden sijoittaa kotimaisiin pörssiyhtiöihin ja samalla vahvistaa yhtiöiden kotimaista omistuspohjaa.”

Yritysverotuksessa tulonlähdejako on poistumassa vuonna 2019. Poikkeuksena maatalouden tulonlähde jää verotuksessa ennalleen. ”Tämä selkeyttää verokohtelua ja keventää hallinnollista taakkaa.”

Suhdannepölyä ilmassa

Finassipolitiikasta valtiovarainministeri totesi, että kasvavien verotulojen ansiosta valtion velkaantuminen on kääntynyt laskuun. Vuosittainen velanottotarve on pudonnut kuudesta miljardista eurosta kolmeen. Valtiovarainministeri peräänkuuluttaa silti maltillista finanssipolitiikkaa.

”Viime syksyn budjettiriihestä lähtien ilmassa on ollut suhdannepölyä ja ”kyllä rahhoo on” -ajattelua. On kuitenkin muistettava, että hyvistä suhdanne-ennusteista huolimatta kasvu on tasaantumassa ja valtion velkaantuminen jatkuu edelleen.”

Ansiotaso ja ostoivoima kasvussa

Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen totesi puheenvuorossaan, että hallitus on pitänyt kiinni ohjelmaansa kirjatuista periaatteista: kokonaisveroaste ei nouse, työn verotusta kevennetään eikä se kiristy kenelläkään. Palkkamaltin tuonut kiky-sopimus ja hallituksen palkinnoksi antama veroporkkana ovat vahvistaneet myönteistä kehitystä.

”Kokonaisveroaste on laskenut 44 prosentista 42:een ja kansantalous kasvaa. Tänä vuonna on luvassa palkankorotuksia,  neutraalia verotusta ja ostovoiman kasvua.”

Satu Alavalkama

Ministeri Orpon puhe Vero2018-tapahtumassa

Toimitusjohtaja Teemu Lehtisen esitys Vero2018-tapahtumassa

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti