veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Uusista dieselautoista maksettu kovimmat autoverot vuonna 2022

Uusista dieselautoista maksettu kovimmat autoverot vuonna 2022
21.2.2023

Sähköautoja oli viime vuonna liki viidennes uusista autoista, jotka rekisteröitiin tai otettiin käyttöön Suomessa. Korkeinta autoveroa maksettiin uusista dieselautoista.

Autoveroa määrättiin viime vuonna 500 miljoonaa euroa noin 153 000 ajoneuvosta, kertoo Verohallinto. Joka toinen autoverotettu uusi auto on bensakäyttöinen.  

Viime vuonna 17,4 prosenttia kaikista Suomeen rekisteröidyistä tai käyttöön otetuista uusista autoista oli sähköautoja, kun vielä vuonna 2021 vastaava osuus oli 9,5 prosenttia. Käytetyistä autoista, joista tehtiin autoverotuspäätös, sähköautoja oli viime vuonna 11,6 prosenttia. 

Sähköautoista ei vuodesta 2022 alkaen ole maksettu autoveroa, mutta ne ovat mukana tilastoissa, koska myös sähköautoista tehdään autoverotuspäätös.  

Suurin osa, 53,3 prosenttia, uusista autoverotetuista autoista oli viime vuonna bensiinikäyttöisiä. Käytetyistä autoista 30,5 prosenttia oli dieselautoja ja 28,5 prosenttia lataushybridejä.  

Valtaosa, 86,3 prosenttia autoverotetuista ajoneuvoista oli viime vuonna henkilöautoja ja 61,7 prosenttia näistä oli uusia. 

Eniten autoveroa maksettiin uusista dieselautoista, joiden autoveron mediaani oli 6 238 euroa. Käytetyistä dieselautoista maksettu autoveron mediaani oli 4 613 euroa. 

Korkeaa veroa selittää se, että maahantuodut dieselautot ovat usein suuria, esimerkiksi veneen tai hevostrailerin kuljettamiseen tarkoitettuja autoja, jolloin auton hinta ja vastaavasti myös autoveron määrä ovat korkeat. 

Bensakäyttöisten henkilöautojen autoverojen mediaani oli 2 600–2 700 niin uusissa kuin käytetyissäkin autoissa. Uusien lataushybridien autoveron mediaan oli noin 1 800 euroa ja käytettyjen 1 455 euroa.  

Autoveroprosentin suuruus määräytyy henkilö- ja pakettiautoilla valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen mukaan ja moottoripyörillä iskutilavuuden mukaan. Autovero lasketaan ajoneuvon verotusarvosta, joka perustuu ajoneuvon yleiseen vähittäismyyntihintaan Suomen markkinoilla. 

TOP 5 useimmin verotetut automerkit 2022 

Lukumäärällisesti eniten verotetut automerkit, kun mukaan on luettu sekä uudet että käytetyt autot:  

  1. Toyota (13,0 % kaikista verotetuista ajoneuvoista)
  2. Mercedes-Benz (10,3 %)
  3. Volvo (9,8 %) 
  4. Volkswagen (9,7 %) 
  5. BMW (7,5 %) 

TOP 5 useimmin verotetut sähköautomerkit 2022 

Lukumäärällisesti eniten verotetut sähköautomerkit, kun mukaan on luettu sekä uudet että käytetyt autot:  

  1. Tesla (19,2 % kaikista sähköautoista)
  2. Volkswagen (11,8 %)
  3. Nissan (7,0 %) 
  4. Hyundai (6,6 %) 
  5. Volvo (5,9 %) 

MIKÄ AUTOVERO? Autovero on kertaluontoinen vero, joka maksetaan, kun ajoneuvo rekisteröidään tai otetaan käyttöön Suomessa ensimmäisen kerran. Autoveroa maksetaan henkilö- ja pakettiautoista, moottoripyöristä ja kolmi- ja nelipyöristä, esimerkiksi mönkijöistä. Tyypillisesti autoveron maksaa ajoneuvon maahantuova yritys.  

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti