veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Testamentti Suomen vai asuinmaan lakien mukaan?

Testamentti Suomen vai asuinmaan lakien mukaan?
14.3.2022

Jos ulkomailla asuva haluaa itse vaikuttaa kenelle perintönsä jättää, kannattaa perehtyä paikallisiin perintösääntöihin.

Ylivoimainen enemmistö suomalaisista valitsee testamentissaan Suomen lain. Asiaa kannattaisi kuitenkin kansainvälisen yksityisoikeuden ja perheoikeuden professorin Tuulikki Mikkolan mukaan harkita tarkkaan, sillä joissakin tapauksissa toisen maan perimysjärjestys voi sopia tilanteeseen paremmin kuin suomalaiset säännökset.

”Monessa maassa perittävä voi päättää testamentissa vapaammin omaisuutensa jakamisesta kuin Suomessa.”

Jos esimerkiksi mökin perintönä saanut Mikko päätyy asumaan EU:n ulkopuolelle, hänen jäämistönsä jakoon vaikuttavat asuinvaltiossa sovellettavat säännökset ja lopputulos voi olla erilainen kuin se, johon Suomessa päädyttäisiin.

On myös varauduttava siihen, että testamenttia voidaan ulkomailla tulkita eri tavalla kuin Suomessa tulkittaisiin. 

Mikkola suosittelee ulkomaille muuttavaa käännättämään perintöön liittyvät suomalaiset asiakirjat viimeisen asuinmaansa kielelle ja tarkistuttamaan ne vielä sikäläiset perintösäännöt tuntevalla juristilla. Esimerkiksi Yhdysvalloissa tai Aasiassa voi muuten kohdata melkoisia yllätyksiä. EU:n perintöasetus ei koske enää myöskään Isoa-Britanniaa.

Myös perillisen on syytä olla tarkkana kansainvälisessä perinnönjaossa. Esimerkiksi Suomessa perilliset eivät tavallisesti joudu vastaamaan perittävän veloista henkilökohtaisesti, mutta joissain maissa perinnön vastaanottava vastaa myös vainajan veloista.

NELJÄ KESKEISTÄ NEUVOA KANSAINVÄLISEEN PERINTÖSUUNNITTELUUN:

  • Tee testamentti ja muista päivittää se tarvittaessa.
  • Jos muutat ulkomaille, käännätä testamentti paikalliselle kielelle ja käy sen sisältö läpi paikallisen juristin kanssa.
  • Jos haluat perinnönjaon tehtävän Suomen lakien mukaan, mainitse se testamentissa.
  • Ota selvää uuden asuinmaasi perintölainsäädännöstä. Se voi joskus olla tarkoituksenmukaisempi kuin Suomen säädökset.

ULKOMAILLA ASUMINEN HEIJASTUU PERINNÖNJAKOON | Voiko sukuhuvilan omistaja varmistaa, että Saimaan rannalla sijaitseva huvila pysyy suomalaisomistuksessa, vaikka perilliset asuvat ulkomailla? Kirjaudu ja lue koko juttu tammikuun Taloustaidosta (klikkaa linkkiä näköislehti Veronmaksajien etusivulla).

Katri Isotalo

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti