veronmaksajat.fi

VEROT

Perin tädiltäni asunnon – maksanko veroa perintöasunnon myyntivoitosta?

Perin tädiltäni asunnon – maksanko veroa perintöasunnon myyntivoitosta?
17.3.2020

Perin tädiltäni asunnon vuonna 2011. Aion myydä perimäni asunnon 2020. En ole koskaan asunut kyseisessä asunnossa, joten pitääkö minun maksaa myyntivoitosta veroa? 

Asunnon perintöverotusarvo oli 250 000 euroa, ja sen todennäköinen myyntihinta on ainakin 300 000 euroa. Välityspalkkion lisäksi minulla ei ole muita vähennettäviä kuluja. 

Vaikuttaako asunnon omistusaika verotukseen? Saanko vähentää myös niin sanotun hankintameno-olettaman? 

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Sinun pitää maksaa veroa myyntivoitosta. Saat vähentää myyntivoiton verolaskelmassa 300 000 euron myyntihinnasta perintöverotuksessa vahvistetun arvon 250 000 euroa ja maksamasi välityspalkkion. 

Omistusaika ei vaikuta sinun verotukseesi, etkä saa vähentää hankintameno-olettamaa, kun käytät perintöverotusarvoa tai muuta todellista hankintamenoa.

Myynti- eli luovutusvoittoa laskettaessa voidaan todellisen hankintamenon ja voiton hankkimisesta aiheutuneiden menojen sijasta käyttää niin sanottua hankintameno-olettamaa. Hankintameno-olettamaa voi käyttää, jos omaisuuden myyjä on luonnollinen henkilö, kotimainen kuolinpesä tai yhteisetuus ja jos luovutusvoitto verotetaan tuloverolain mukaan. 

Hankintameno-olettaman määrä riippuu luovutettavan omaisuuden myynti- eli luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään luovuttaja on omistanut luovuttamansa omaisuuden. Luovutushinnasta hankintameno-olettamana vähennetään aina vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos myyjä on omistanut myymänsä omaisuuden vähintään 10 vuotta, vähennys on 40 prosenttia luovutushinnasta. 

Näitä niin kutsuttuja hankintameno-olettamia ei saa kuitenkaan käyttää yhdessä todellisten menojen kanssa, vaan näistä on valittava se laskentatapa, joka on sinulle edullisempi. 

Sinun tapauksessasi alle 10 vuoden omistusaika antaa mahdollisuuden vähentää vain 20 prosenttia myyntihinnasta, jolloin voitto olisi 80 prosenttia myyntihinnasta. Jos myyntihinta on 300 000 euroa, saisit vähentää vain 60 000 euroa. Tämä johtaisi 240 000 euron verotettavaan pääomatuloon. 

On itsestään selvää, että sinun tapauksessasi myyntivoitto lasketaan siis käyttämällä todellisia kustannuksia eli perintöverotusarvoa ja välittäjälle maksettua palkkiota.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti