veronmaksajat.fi

VEROT

Omistan pienet osuudet lasteni asunnoista – miten osuuksien arvo määritetään perukirjassa?

Omistan pienet osuudet lasteni asunnoista – miten osuuksien arvo määritetään perukirjassa?
24.5.2024

Olen avustanut kahta lapsistani asuntojen hankinnassa siten, että omistan pienen osan heidän asunnoistaan. Miten näiden omistamieni asunto-osakkeiden arvo määritetään aikanaan perukirjassa?

En ole perinyt lapsiltani vuokraa omasta osuudestani. En ole osallistunut remonttikustannuksiin ja enkä ole liioin osallistunut asuntoyhtiön lainojen maksuun. Olen huolissani lasteni tasapuolisesta kohtelusta.

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Omistamiesi asuntojen murto-osille määritetään käypä arvo sinun jälkeesi toimitettavassa perintöverotuksessa sen mukaan, mikä kyseisen asunnon murto-osan käypä myyntiarvo on kuolinpäivänäsi.

Lähtökohtana asunnon murto-osan arvostuksessa on koko asunnon arvo, josta sitten lasketaan omistamasi murto-osan arvo koko asunnosta.

Esimerkki: Asunnon myyntihinta on kuolinpäiväsi mukaan 100 000 euroa. Jos sinä omistat asunnosta 15 prosenttia, on murto-osasi arvo asunnosta perintöverotuksessa 15 000 euroa.

Jos taas olet lapsillesi jotain velkaa asuntojen remonteista, asuntoyhtiön lainoista tai muista kustannuksista ja näitä velkoja halutaan vähentää esimerkiksi perintöverotuksessa, on veloista lähtökohtaisesti syytä laatia asianmukainen sinun ja lapsesi välinen velkakirja, jolla voimassa oleva velkasuhde voidaan tarvittaessa todentaa.

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti