veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Mitä aviopuoliso voi periä verotta, vai periikö mitään?

Mitä aviopuoliso voi periä verotta, vai periikö mitään?
9.5.2022

Minua askarruttaa, miten aviopuolisoa kohdellaan perintöverotuksessa, kun puoliso kuolee. Paljonko aviopuoliso voi periä verovapaasti? Vai meneekö kaikesta perinnöstä vero? Miten henkivakuutuskorvaus vaikuttaa asiaan?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Aviopuoliso saa perintöverotuksessa 90 000 euron puolisovähennyksen. Kun lisäksi huomioidaan perintöveroasteikon alaraja 20 000 euroa, voi puoliso saada perintöverosta vapaana alle 110 000 euroa. Tämä koskee aviopuolisoa sekä perillisenä että testamentinsaajana. 

Perillinen aviopuoliso on ainoastaan silloin, kun perinnönjättäjällä ei ole rintaperillisiä. Jos aviopuolisolle halutaan muussa tapauksessa määrätä omaisuutta, on hänen hyväkseen tehtävä testamentti. Vähemmän omistava aviopuoliso voi saada verovapaasti omaisuutta myös tasinkona avio-oikeuden nojalla.

Puolisovähennys koskee myös sellaista tilannetta, jossa avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi tai jos he ovat olleet aikaisemmin keskenään avioliitossa. Tällöin myös avopuoliso saa perintöverotuksessa puolisovähennyksen avopuolisolta tulleesta omaisuudesta ja kuuluu lievemmin verotettuun ensimmäiseen perintöveroluokkaan. On huomattava, että tämä perintöverotuksen säännös ei kuitenkaan vaikuta avopuolison perillisasemaan. Avopuoliso ei peri puolisoaan ilman testamenttia.

Myös henkivakuutuskorvaukset ovat nykyään perintöveronalaisia, joten ne vaikuttavat verovapaana saatavaan määrään. Puolisovähennyksen voi saada myös silloin, kun koko puolison veronalainen perintöosuus muodostuu pelkästään henkivakuutuskorvauksista.

Puolison saama perintö ja testamenttisaanto sekä henkivakuutuskorvaus on kaikki otettava huomioon tuota 110 000 euron rajaan tarkasteltaessa.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti