veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Maksa vuokra, vakuutus tai puhelinlasku – näin tuet opiskelijaa verotta

Maksa vuokra, vakuutus tai puhelinlasku – näin tuet opiskelijaa verotta
7.8.2019

Koulutus-, kasvatus- ja elatuslahjat – tiedätkö, että voit maksaa lapsesi, kummilapsesi tai kenen tahansa läheisesi laskuja verotta? Elatuksella ei ole euromääräistä ylärajaa.

Kun maksat omalta pankkitililtäsi toisen henkilön koulutukseen, kasvatukseen tai elatukseen liittyviä kuluja, ei lahjaverosta tarvitse huolestua.

Monelle on yllätys, että sukulaisuudesta riippumatta, ketä tahansa lähimmäistä voi elättää verovapaasti ilman mitään euromääräistä ylärajaa. Elätettävän ei siis tarvitse olla oma lapsi. Voit esimerkiksi tukea kummilastasi verovapaasti.

Verovapaa elättäminen ei edellytä lakimääräistä elatusvelvollisuutta.

Maksa vuokra, vakuutus tai puhelinlasku

Rahaa ei kuitenkaan voi korvamerkitä koulutus-, kasvatus- tai elatuskäyttöön, joten lahja on annettava siten, ettei sitä voi kuluttaa mihinkään muuhun. Käytännössä on fiksuinta maksaa lasku toisen puolesta.

Jos laitat rahaa vaikkapa lapsenlapsesi pankkitilille ja ohjeistat käyttämään rahan lukukausimaksuun, raha on rahaa ja sitä voi antaa verovapaasti alle 5 000 euroa kolmen vuoden aikana. Toki tuohon rajaan asti voi lahjoittaa rahaa verovapaasti verovapaan elättämisen ohella.

Miten sitten voin käytännössä tukea opiskelijaa verovapaasti? Voit maksaa verovapaasti esimerkiksi ulkomailla opiskelevan opiskelijan opiskelu- ja lukukausimaksuja.

Jos maksat lukukausimaksun suoraan oppilaitoksen tilille, lahja on verovapaa. Jos taas annat opiskelumaksuja varten rahaa lapsen tilille, lahja ei ole verovapaa, koska saaja voi käyttää rahat muuhunkin kuin opiskelumaksuihin.

Voit myös maksaa esimerkiksi vuokran opiskelijan puolesta verovapaasti. Vuokra on kuitenkin verovapaa lahja vain, jos maksat sen suoraan vuokranantajalle. Jos annat vuokraa varten rahaa lahjansaajan eli vuokralaisen tilille, lahjoitus ei ole verovapaa, koska lahjansaaja voisi käyttää rahat muuhunkin kuin vuokran maksuun.

Yhtä lailla verovapaasti voit maksaa opiskelijan puhelinlaskun, sähkölaskun, kotivakuutuksen jne., kunhan maksat ne itse. Vuokran maksamisen sijasta voit antaa asuntosi opiskelijan käyttöön. Tällaista ilmaisasumista ei veroteta.

Yhdessä ostoksille

Voitte viettää yhdessä laatuaikaa ostoksilla ja suunnata vaikkapa ruoka- tai vaatekauppaan. Opiskelija valitsee haluamansa herkut ja hepenet, ja sinä maksat ostokset. Voitte shoppailla yhdessä myös verkkokaupassa.

Lahjoita huonekaluja ja taloustavaroita

Verovapaasti voi lahjoittaa myös henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettua tavanomaista koti-irtaimistoa, kunhan yksittäiset esineet eivät maksa enempää kuin 4 000 euroa.

Lahjaverotuksessa tavanomainen koti-irtaimisto tarkoittaa Verohallinnon mukaan yleensä kotona olevia irtaimia esineitä, kuten huonekaluja, mattoja, taloustavaroita, vaatteita ja kodinkoneita. Arvokkaat taulut, veistokset tai muut taideteokset eivät ole tavanomaista koti-irtaimistoa.

Korkeintaan 4 000 euron hintainen kannettava tietokone ja tarpeelliset lisälaitteet lienevät tavanomaista koti-irtaimistoa, vaikka opiskelija voi ne halutessaan asunnosta ulos kantaakin.

Harri Rajala

Kirjoittaja on Veronmaksajain Keskusliiton verojuristi

Artikkeli on ilmestynyt ensimmäisen kerran Taloustaito Bonuksessa 21.11.2018. Taloustaito Bonus on Veronmaksajien jäsenetu, joka ilmestyy sähköisenä liiton verkkopalvelussa ja sisältää ajankohtaista tietoa verotuksesta ja taloudesta. Voit lukea sitä tietokoneella, tabletilla tai kännykällä.    

Rahat, verot, työ & eläke, koti