veronmaksajat.fi

VEROT

Ensimmäiset veronpalautukset pankkitileillä keskiviikkona

Ensimmäiset veronpalautukset pankkitileillä keskiviikkona
1.7.2024

Verohallinto aloittaa vuoden 2023 veronpalautusten maksamisen keskiviikkona 3. heinäkuuta. Palautukset maksetaan päivän aikana, joten jos rahat eivät heti aamulla näy tilillä, kannattaa tilanne tarkistaa myöhemmin.

Keskiviikkona veronpalautuksia saavat toiminimiyrittäjät, maataloudenharjoittajat ja heidän puolisonsa. Heillä veroilmoittamisen määräpäivä oli 2.4. Palautuksia maksetaan noin 210 000 asiakkaalle, yhteensä noin 226 miljoonan euron verran.

Veronpalautuksia maksetaan tästä edespäin joka kuukausi vuoden loppuun asti. Valtaosa suomalaisista saa palautukset joko elo- tai syyskuussa. 

Huijausyritykset lisääntyvät veronpalautusaikana 

Veronpalautusajan alkaessa myös huijarit saattavat aktivoitua. Verohallinnon nimissä on liikkunut erilaisia verotuspäätöksiin ja veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä, jotka voivat tulla tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelimitse. Yhteistä huijausyrityksille on, että niissä pyydetään asiakasta antamaan pankki- tai henkilötietoja. 

"Vaikka osa huijausviesteistä on hyvin aidon näköisiä, niissä olevia linkkejä ei pidä klikata. Verohallinnon lähettämissä viesteissä ei koskaan ole linkkejä, eikä Verohallinto ikinä pyydä asiakkaalta pankkitietoja viestillä", Verohallinnon ylitarkastaja Juha Villman muistuttaa tiedotteessa. 

Mene Omaveroon vain kirjoittamalla osoite selaimen osoitekenttään 

Kun verotus valmistuu, Verohallinto lähettää asiakkaalle verotuspäätöksen, josta selviää mahdollisen veronpalautuksen tai jäännösverojen eli mätkyjen määrä. Verotuspäätös ilmestyy Omaveroon. 

Verotuspäätöksestä tulee asiakkaalle lisäksi heräte sähköpostiin tai Suomi.fi-sovellukseen, jos hän on ottanut käyttöönsä sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit. Sähköpostiviestissä ei turvallisuussyistä ole linkkiä Omaveroon, eli avatakseen päätöksen asiakkaan pitää kirjautua erikseen Omaveroon. 

Omaveroon kannattaa mennä kirjoittamalla palvelun osoite www.vero.fi/omavero suoraan selaimen osoitekenttään.

Omaveroon ei siis kannata mennä hakukoneen ehdottaman linkin kautta, sillä huijarit ovat tehneet aidon näköisiä sivustoja, jotka ilmestyvät hakukoneen tuloksiin. 

Jos Suomi.fi-viestejä ei ole ottanut käyttöön, verotuspäätös tulee myös paperikirjeenä kotiin. 

Muista varmistaa tilinumero 

Verohallinnolta puuttuu tällä hetkellä yli 48 000:n veronpalautuksia saavan tilinumero. Tämä koskee erityisesti nuoria, jotka saavat veronpalautuksia ensimmäistä kertaa. 

Jos veronpalautus on tulossa 5.8.2024, on tilinumero ilmoitettava Omaverossa viimeistään 29.7.2024. paperilomakkeella tilinumero ei ehdi enää ilmoittaa. 3.9. veronpalautusta saavan on ilmoitettava tilinumero Omaverossa viimeistään 27.8.2024 tai paperilomakkeella viimeistään 31.7.2024.

Myös muiden kannattaa tarkistaa, että tilinumero on oikein. Tilinumeron tarkistaminen, lisääminen ja muokkaaminen onnistuvat Omaverossa. 

Jos Verohallinnolla ei ole tiedossa palautuksen saajan tilinumeroa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena eli rahalähetyksenä Nordean välityksellä.

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti