veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

VEROT

Auto käytössä vain kesällä – miten voin säästää ajoneuvoverossa?

Auto käytössä vain kesällä – miten voin säästää ajoneuvoverossa?
4.10.2018

Tarvitsen autoani vain kesäaikaan mökille kulkiessani. Voinko tällä perusteella säästää ajoneuvoverossa jollain tavalla?

Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa:

Jos et tarvitse autoasi talviaikaan, voi halutessasi poistaa sen tuoksi ajaksi liikenteestä.

Liikennekäytöstä poiston ajalta ei peritä ajoneuvoveroa. Jos autosi on dieselauto, vapaudut sekä ajoneuvon perus- että käyttövoimaverosta. Liikennekäytöstä poisto voi vaikuttaa myös vakuutusmaksuihisi. Vakuutuksiin liittyvät asiat kannattaa tarkistaa omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Liikennekäytöstä poiston aikana et saa ajaa autolla ennen kuin olet ottanut auton uudelleen liikennekäyttöön, ellei kyse sitten ole tietyistä laissa mainituista poikkeustapauksista. Saat esimerkiksi siirtää liikennekäytöstä poistamasi auton suorinta reittiä ennalta sovittuun määräaikaiskatsastukseen ja sieltä joko korjaukseen tai säilytykseen, kunhan autossa on rekisterikilvet ja voimassa oleva vakuutus.

Liikennekäytöstä poisto on voimassa toistaiseksi eikä sitä voi tehdä määräajaksi. Jos autoa käytetään liikennekäytöstä poiston aikana ilman laissa mainittua perustetta, määrätään varsinaisen ajoneuvoveron lisäksi maksettavaksi lisäveroa, jonka määrä on vähintään 1 000 euroa.

Liikennekäytöstä poisto onnistuu Trafin eli Liikenteen turvallisuusviraston tai oman vakuutusyhtiösi sähköisessä palvelussa. Voit myös asioida henkilökohtaisesti vakuutusyhtiön tai rekisteröivän katsastustoimipaikan toimipisteessä. Trafin sähköistä palvelua käyttäen liikennekäytöstä poisto maksaa 5 euroa, toimipaikassa asioimalla 16 euroa.

Rahat, verot, työ & eläke, koti