veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Vero2021 Sijoituspaneeli: minne eurot koronan jälkeen?

Vero2021 Sijoituspaneeli: minne eurot koronan jälkeen?
17.3.2021

Vero2021 Sijoituspaneelissa puhuttivat sekä raha että korona. Mihin säästäjän ja sijoittajan kannattaa kiinnittää nyt huomiota?

Taloustaidon päätoimittajan Antti Oksasen vetämässä sijoituspaneelissa olivat mukana Kevan johtaja Fredrik Forssell, sijoituskirjailija, Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Emilia Kullas, Lähi-Tapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro ja Inderesin pääanalyytikko Antti Viljakainen

Vuosi sitten taloudessa vallitsi suuri hämmennys: pörssit heittivät siksakkia ja tunnelma markkinoilla oli hermostunut. Vaikka epävarmuutta on edelleen ilmassa, luottamus on palaamassa.

Millaisia taloudellisia ja yhteiskunnallisia signaaleja panelistit juuri nyt seuraavat?

Fredrik Forssellin seurantalistalla ovat mm. Euroopan ja Yhdysvaltojen pitkien korkojen korkoerot, euron ja dollarin kurssit ja inflaatio-odotukset eri alueilla. ”Päästöoikeuksien todistusten hinnat ovat mielenkiintoinen seurattava. Tämä mittari kertoo talouden rakenteiden muutoksesta ja mittaa talouden aktiviteettia. Päästöoikeuden hinta nousee, kun aktiivisuus taloudessa lisääntyy.”

”Taloudellinen luottamus on palautunut merkittävästi. Kiitos markkinatalouden olemme saaneet rokotteet. Rokotteet ovat positiivisin merkki. On pakko katsoa tautia, jotta tietää, mitä taloudessa tapahtuu”, Emilia Kullas sanoo.

Antti Viljakaisen mukaan osakemarkkinat ovat heilunnasta huolimatta olleet suhteellisen hyvin oikeassa. ”Markkinat ovat hahmottaneet toipumisen.”

”Kotitalouksille on kertynyt paljon säästöjä, ja niillä on nyt päärooli kotimaan talouden elpymisessä”, Hannu Nummiaro toteaa.

Mitä säästäjän ja sijoittajan kannattaa tehdä, uskaltaako nyt sijoittaa?

”Tavallisen sijoittajan kannattaa aina katsoa omaa tilannettaan ja riskisietokykyään. Jos on säästämiskykyä, on myös hyvät mahdollisuudet sijoittaa”, Emilia Kullas sanoo.

Antti Viljakainen suosittelee säästäjälle ja sijoittajalle pitkää aikajännettä. ”Tee oma suunnitelma ja noudata sitä. Osakepoimijalle löytyy edelleen kohteita eri toimialoilta. Myös kasvu- ja teknologiayhtiöissä on monella tavalla hinnoiteltuja osakkeita. Hyvällä analyysillä välttää miinat.”

Kryptovaluutoille panelistit eivät näytä vihreää valoa.

Kulta saattaa joillekin säästäjille ja sijoittajille sopia osaksi allokaatiota pienellä painolla.

”Jos korot nousevat, kullan hinta menee todennäköisesti toiseen suuntaan”, Antti Viljakainen muistuttaa.

”Jos ostat kultaa, osta koruja ja käytä niitä”, toteaa puolestaan Emilia Kullas.

Mikä on kiinnostava sijoituskohde vuonna 2021?

”Ota riskiä vain sen verran riskiä kuin pystyt kantamaan. Vastuullisuus ja vähähiilisyys korostuvat”, Hannu Nummiaro sanoo.

”Korona on voimistanut isoja trendejä, kuten digitaalisuutta ja kotoilua. Koronan takia ollaan paljon kotona, joten kannattaa kiinnittää huomiota päivittäistavarakauppaan, joka on kiinni ihmisten kulutuksessa ja jonka verkkokauppaliittymä on kohdillaan”, Emilia Kullas sanoo.

Antti Viljakainen kannustaa valitsemaan osakkeita ajallisesti hajauttaen. ”Mielellään sijoittaisin myös lentolippuihin.”

Vero2021 järjestetään 17.3.2021 verkossa. Seuraa suoraa lähetystä tapahtumasta klo 16.30 asti >>

Minna Petäinen

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti