veronmaksajat.fi

RAHAT

Vältä Nokiaa kesäkuussa!

Vältä Nokiaa kesäkuussa!
11.5.2016

Toimittaja Karo Hämäläinen, Karon pörssi

KARON PÖRSSI Yhdysvaltalaiset rahoitustutkijat Steven L. Heston ja Ronnie Sadka tekivät jo toistakymmentä vuotta sitten kiinnostavan havainnon: osakkeilla tuntuisi olevan niille luonteenomainen tapa käyttäytyä eri aikoina vuodesta.

Vuonna 2004 ilmestyneessä tutkimuksessaan "Seasonality in the Cross-Section of Expected Stock Return" Heston ja Sadka kirjoittavat, että osakkeet, jotka ovat tuottaneet aiempina vuosina hyvin jonkin tietyn kalenterikuukauden aikana, tapaavat tuottaa hyvin myös tulevina vuosina saman kalenterikuukauden aikana. Toisin sanoen joillakin osakkeilla on taipumus tuottaa hyvin aina tammikuussa, toisilla helmikuussa ja niin edelleen. Ilmiö esiintyy tutkijoiden mukaan erityisen voimakkaana tammi-, loka- ja joulukuussa.

Suhtaudun jonkin verran epäillen historiadatasta tehtyihin päätelmiin, mutta onhan tutkijoiden havainto kiinnostava ja voihan sitä perustella vaikkapa sijoittajien käyttäytymisellä tai sillä, että yhtiöissä esiintyy sellaisia vuodenkiertoon liittyviä säännöllisiä ilmiöitä, joista sijoittajat tai yhtiö itsekään ei ehkä ole tietoinen.

Wärtsilää huhtikuuksi?

Selvittelin, millaisia kuukausivaihteluita Helsingin pörssin suurimmilla yhtiöillä on ilmennyt. Keräsin Nasdaq Helsingin tietokannasta markkina-arvoltaan kymmenen suurimman Helsingin pörssin osakkeen päätöskurssit kunkin kuukauden viimeiseltä päivältä kymmenen viime vuoden ajalta. Lisäsin joukkoon myös yhdenneksitoista suurimman Elisan, jolla on paljon osakkeenomistajia.

Laskin kullekin osakkeelle kunkin kuukauden kurssimuutoksen yhteensä 120 kuukauden ajalta. Tämän jälkeen laskin kymmenen viime vuoden kaikkien tammikuiden, helmikuiden, maaliskuiden ja niin edelleen kunkin osakkeen kurssimuutosten aritmeettisen keskiarvon. Tulokseksi tuli taulukko, jossa on yhdentoista osakkeen keskimääräinen kurssimuutos kussakin kalenterikuukaudessa viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Tarkastelu alkaa toukokuusta 2006 ja päättyy huhtikuuhun 2016.

132 solusta korkein prosenttiluku on Wärtsilän kohdalla huhtikuussa. Wärtsilän osake on noussut viimeksi kuluneen kymmenen huhtikuun aikana keskimäärin 7,8 prosenttia. Huhtikuu on tunnetusti ollut hyvä pörssikuukausi, ja huhtikuulta löytyy myös taulukon toiseksi suurin arvo: Stora Enson R-osake on noussut huhtikuussa keskimäärin 7,2 prosenttia.

Itse asiassa Stora Enson kohdalla huhtikuuilmiö toteutuu tuntuvampana kuin Wärtsilän, sillä Wärtsilän osake on kallistunut kaikkien tarkasteltujen kuukausien aikana keskimäärin 1,2 prosenttia, Stora Enson vain 0,2 prosenttia.

Luvut on laskettu kuukausikurssimuutosten keskiarvoina eivätkä ne siksi suoraan kerro osakkeiden tuotosta tarkasteltavalla aikavälillä.

Tarkastelu on puhdasta matematiikkaa ja käytetty historia vain kymmenen vuoden mittainen. En ole käyttänyt matemaattisia hienouksia vaan puhtaasti kurssimuutosten keskiarvoja. Ainakaan itse en sijoittaisi tulosten perusteella, enkä suosittele ketään tekemään niin. Suorien sijoitussuositusten sijaan tarkastelusta saattaa aueta kiinnostavia havaintoja. 

Operaattoreita kesäsalkkuun?

Mitä taulukko "suosittelisi" kesäsijoittajan salkkuun?

Teleoperaattoreita.

Kesä on ollut tällä vuosituhannella heikkoa aikaa Helsingin pörssissä. Tarkastelemistani yhdestätoista yhtiöstäkin kaikkien muiden paitsi Elisan kurssi on keskimäärin laskenut kesäkuussa viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana. Pahiten kesäkuu on koetellut Nokiaa, jonka kesäkuun keskisaldo on -7,9 prosenttia. Se on taulukon kovin miinusluku.

Suuryhtiöissä on kuitenkin myös kaksi heinäkuumenestyjää: Nordea ja Telia ovat nousseet heinäkuisin keskimäärin yli kuusi prosenttia. Heinäkuu on monen suuryhtiön tulosjulkistuskautta, mikä voi osaltaan selittää suuret muutokset. Tuloskausi ja sen lisäksi osinkojen irtoaminen lienevät osin myös huhtikuun kurssimuutosten taustalla.   

Kolmen kesäkuukauden eli kesä-, heinä- ja elokuun aikana parhaan keskimääräisen kuukausituoton kymmenen vuoden aikana on antanut Elisa, 1,9 prosenttia. Sen kilpailija Telia on pystynyt 1,1 prosenttiin. Plusmerkkistä keskimääräistä kuukausituottoa kesän aikana ovat antaneet myös Sampo ja Kone. Kesäkauden tarkastelu koskee kuukausimuutoksia, ei kolmen kuukauden ajanjakson alusta loppuun tapahtuvia muutoksia.  

Tusina rajun muutoksen kuukautta

Tarkastelussa olevasta 132 kuukaudesta kahdessatoista on tapahtunut kymmenen vuoden keskiarvolla mitattua yli viiden prosentin muutos. Niistä ylöspäin on kymmenen, alaspäin kaksi.

Positiivisista muutoksista peräti neljä on huhtikuita. Wärtsilän ja Stora Enson lisäksi myös Nordean ja Koneen osakkeet ovat nousseet huhtikuisin keskimäärin yli viisi prosenttia.

Kahden yhtiön kurssit ovat nousseet keskimäärin yli viisi prosenttia myös tammi- ja heinäkuissa. Tammikuisin vedossa ovat olleet Wärtsilä ja Neste, heinäkuussa Nordea ja Telia.

Lisäksi Stora Enso on noussut keskimäärin yli viisi prosenttia lokakuisin, Nokia taas syyskuisin.

Keskimäärin yli viiden prosentin laskut löytyvät molemmat kesäkuulta. Kesäkuu on ollut julma paitsi Nokialle myös Stora Ensolle.                        

Neljän tarkastelussa mukana olleen yhtiön kohdalta ei löydy yhtään keskimäärin yli viiden prosentin muutoskuukautta. Nämä vakaakurssiset yhtiöt ovat Sampo, Fortum, UPM-Kymmene ja Elisa. 

Viikon trio: Sijoittaja.fi:n suosikit

Sijoittaja.fi-palvelun Suomalaisten osakkeiden valintatyökalun toukokuun alun päivityksessä korkeimmat pisteet saa it-yhtiö Affecto. Affecton kiitettävien arvosanojen rivin rikkoo tulosmomenttia ja odotuksia arvioiva ulottuvuus, josta yhtiö on saanut vain kakkosen.

Listan hopea- ja pronssisijoilla olevien Aktian ja UPM-Kymmenen heikko kohta on puolestaan kurssikehitys, josta ne ovat saaneet kaikkein kehnoimman arvosanan eli ykkösen. UPM on joutunut tyytymään ykköseen myös kurssiherkkyys-ulottuvuudessa.

Sijoittaja.fi:n työkalu antaa suomalaisille osakkeille pisteitä kahdeksalla osa-alueella.

Yhtiö Sijoittaja.fi:n pisteet
Affecto 73
Aktia (A-osake) 70
UPM-Kymmene  69

Lähde: Sijoittaja.fi, tilanne 1.5.2016.

Karo Hämäläinen

Kirjoittaja on kirjailija ja sijoittamiseen erikoistunut vapaa toimittaja.

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti