veronmaksajat.fi

RAHAT

Talletuskorkoa ulkomailta? Tarkista verot

Talletuskorkoa ulkomailta? Tarkista verot
13.11.2018

Aiotko tallettaa rahaa ulkomaiseen pankkiin? Talletuskorkosi verotukseen vaikuttaa se, mistä maasta korko maksetaan.  

Suomalaisille säästäjille on jo pitkään markkinoitu mahdollisuutta avata tilejä ja talletuksia ulkomaisissa pankeissa ja luottolaitoksissa. Talletuskorkovertailuissa ulkomaiset tarjokkaat ovat menestyneet hyvin.

Esimerkiksi Taloustaidossa ulkomaisia pankkeja on mukana sekä säästö- ja sijoitustilivertailussa että määräaikaistalletusten vertailussa. Molempien vertailujen kärkisijoilla on yleensä ulkomaisia nimiä. Ne saattavat tarjota talletukselle vuosikorkoa, joka voi olla jopa lähes prosenttiyksikön korkeampi kuin perinteisten pankkiemme talletuskorot.

Ero on huima, kun talletuskorot ovat enimmäkseen nollilla tai vain karvan verran nollan yläpuolella.

Vertailuissa loistavat ulkomaiset pankit ovat usein kulutusluottojen tarjoamiseen keskittyviä yrityksiä. Kulutusluotoista ne saavat hyvän koron. Muun muassa siksi ne pystyvät tarjoamaan talletuksillekin parempaa tuottoa kuin perinteiset ”täyden palvelun” yleispankit, joiden keskeisiin tuotteisiin kuuluvat esimerkiksi asuntolainat.

Suomen Pankin tilaston mukaan uusien asuntolainojen keskikorko on nyt 0,87 %. Koko asuntolainakannan keskikorkokin jää vajaaseen prosenttiin. Kulutusluottojen korot saattavat olla kymmeniä prosentteja, vaikka luotot olisivat vakuudellisia.

Yleensä korosta menee lähdevero

Jos kiinnostut ulkomaisista talletuksista, mutta tiliä tarjoava pankki ei ole sinulle ennestään tuttu, ota selvää pankin taustoista sekä käytännön asioista ennen kuin teet sijoituspäätöksiä. Esimerkiksi rahaliikenne ei välttämättä suju yhtä nopeasti kuin omassa pankissa.

Tietenkin pitää tarkistaa kaikki talletuksen ehdot sekä se, minkä maan talletussuojaan talletus kuuluu.

Kannattaa uhrata hetki myös veroasioille.

Kun Suomessa asuva tallettaa suomalaiseen pankkiin, pankki perii talletuksen korosta automaattisesti 30 prosentin korkotulon lähdeveron. Sinun ei tarvitse ilmoittaa korkotuloa veroilmoituksella.

”Jos korkotulosi tulee ulkomailta, se verotetaan pääomatulona”, kertoo ylitarkastaja Riikka Virtanen Verohallinnosta. Silloin veroa menee 30 prosenttia eli yhtä paljon kuin lähdeverotettavasta korosta. Jos pääomatuloja kuitenkin kertyy vuoden aikana yhteensä yli 30 000 euroa, ylimenevältä osalta pääomatulovero on 34 prosenttia.

Pääomatulona verotettavasta korkotulosta voit verotuksessa vähentää esimerkiksi luovutustappioita. Lähdeverotettavasta korkotulosta et voi tehdä vähennyksiä.

”Sinun on ilmoitettava ulkomailta saamasi korkotulot veroilmoituksella, jos niitä ei ole siihen jo valmiiksi merkitty”, Riikka Virtanen muistuttaa.

On mahdollista, että ulkomaisesta talletuskorostasi on peritty veroa myös koron lähdevaltiossa eli siinä maassa, josta korko on maksettu. ”Silloin Suomi poistaa kaksinkertaisen verotuksen hyvittämällä ulkomaille maksettua veroa. Hyvitys riippuu siitä, millainen verosopimus Suomella ja koron lähdevaltiolla on. Hyvitys ei kuitenkaan voi olla suurempi kuin vero, joka kyseisestä tulosta menee Suomessa.”

Jos lähdevaltio on perinyt korkotulostasi veroa vastoin verosopimusta, sinun pitää hakea veroa takaisin sen valtion veroviranomaisilta. ”Pohjoismaiden verosopimuksessa on sovittu, että korkotuloja verotetaan vain koronsaajan asuinvaltiossa”, Riikka Virtanen kertoo.

Vain sivuliikkeen täytyy periä vero

Jos ulkomaisella pankilla on virallinen sivuliike Suomessa, pankilla on lain mukaan velvollisuus periä talletuskorosta korkotulon lähdevero. Silloin sinun ei tarvitse ilmoittaa saamaasi korkotuloa veroilmoituksellasi.

Taloustaidon korkovertailuissa on mukana useita ulkomaisten pankkien Suomessa toimivia sivuliikkeitä. Finanssivalvonnan valvottavaluettelon mukaan näitä ovat Bigbank (Viro), Danske Bank (Tanska), Handelsbanken (Ruotsi), Nordnet (Ruotsi) sekä TF Bank (Ruotsi).

Aiemmin listalla oli myös ruotsalainen Nordea, mutta nykyään Nordean kotipaikka on taas Suomi.

Suomessa ei ole sivuliikettä Instabankilla (Norja), Norwegian Bankilla (Norja) eikä Nordaxilla (Ruotsi).

Jos sivuliikettä ei ole, pankilla ei siis ole velvollisuutta periä korkotulosta lähdeveroa, ja korkotulosi verotetaan Suomessa pääomatulona. Pankki saattaa ilmoittaa korkotulot Suomen verottajalle. Jos se ei ole sitä tehnyt, sinun on itse ilmoitettava korot veroilmoituksellasi.  

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti