veronmaksajat.fi

RAHAT

Rahastosäästäjä, näin arvioit rahaston kulut

Rahastosäästäjä, näin arvioit rahaston kulut
15.11.2019

Miten arvioida, ovatko rahaston kulut suuret vai pienet? Millaiset kulutasot olisivat erityyppisissä rahastoissa hyväksyttäviä?

Yleinen pääsääntö on, että juoksevat kulut ovat korkeammat osakerahastoissa kuin korkorahastoissa. Jos rahasto toimii ”helpoilla” eli tehokkailla markkinoilla, kuten Euroopassa tai Yhdysvalloissa, kulut ovat pienemmät kuin kehittyvillä markkinoilla esimerkiksi Aasian tai Latinalaisen Amerikan maissa.

Rahastojen kulut vaihtelevat kuitenkin hurjan paljon. Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun professorin Juha-Pekka Kallungin mielestä mitään haarukoita ”hyväksyttäville kuluille” ei voi määritellä. Sijoittajan kannattaa siis vertailla samantyyppisten rahastojen kuluja keskenään. Jos kalliimman pään rahastot kiinnostavat, ne pitää panna tiukkaan tarkasteluun ja arvioida, saako kuluille vastinetta.

NÄIN KULUT VAIKUTTAVAT

Yksinkertaistettu esimerkki: Sijoitat 10 000 euroa 10 vuodeksi rahastoon, jonka tuotto-odotus on 5 % vuodessa. Valitset kahdesta rahastosta, joista toisessa juoksevat kulut ovat 2,0 % ja toisessa 0,5 %.

  • Jos rahaston kulut ovat 2,0 %, 10 vuoden tuotto on 3 439 e (varat yhteensä noin 13 400 e).
  • Jos rahaston kulut ovat 0,5 %, 10 vuoden tuotto on 5 530 e (varat yhteensä noin 15 500 e).
  • ERO 2 090 e.
  • Kuluiltaan kalliimmassa rahastossa tuottosi jää 38 % pienemmäksi kuin halvemmassa rahastossa. (Suuntaa antavassa esimerkissä ei ole otettu huomioon osto- ja myyntipalkkioita eikä veroja.)

”Kilpailu on painanut rahastojen kuluja Suomessa. Silti edelleen näkee selvästi, että suuret pankkiryhmittymät pystyvät myymään rahastoja korkeammilla kuluilla säästäjille, jotka jo ennestään ovat niiden asiakkaina. He ostavat sijoitustuotteensa samasta pankista, jossa heillä on esimerkiksi laina tai vakuutus. Pankeista riippumattomien toimijoiden rahastoissa kulut ovat usein pienemmät”, Juha-Pekka Kallunki sanoo.

RAHASTOJEN PALKKIOT

  Osakerahastot Yhdistelmärahastot Korkoeahastot
Merkintäpalkkio 0,65 % 0,48 % 0,31 %
Lunastuspalkkio 0,75 % 0,70 % 0,34 %
Hallinnointi- ja säilytyspalkkio 1,46 % 0,91 % 0,73 %
Juoksevat kulut 1,60 % 1,36 % 0,86 %
Eri rahastotyyppien keskimääräisiä palkkioprosentteja. Keskiarvot on laskettu samasta rahastojoukosta, josta on poimittu rahastot marraskuun Taloustaidossa julkaistuun rahastovertailuun. Luvut ovat suuntaa antavia. Merkintä- ja lunastuspalkkiot voivat vaihdella sijoitettavan summan mukaan, eikä mahdollisia minimipalkkioita ole huomioitu. Lähde: Suomen sijoitustutkimus

Rahastojen kulutietoa löytää monista verkkopalveluista: sijoittaja.fi, Morningstar.fi  ja Suomen Sijoitustutkimuksen Rahastoraportista ja marraskuun Taloustaidossa julkaistusta rahastovertailusta (sivut 24–30).

RAHASTOSÄÄSTÄJÄN KESKEISET KYSYMYKSET Miten valita sijoitusrahasto? Pitäisikö rahastosäästäjän reagoida talouden uhkiin? Onko yhdistelmärahasto toimiva resepti vai heikosti tuottava kulusyöppö? Lue vastaukset marraskuun Taloustaidon näköislehdestä. Voit lukea näköislehteä, jos olet rekisteröitynyt verkkopalvelujemme käyttäjäksi.

Ulla Simola

Näitä muut lukevat nyt

Blogeissa

Rahat, verot, työ & eläke, koti