veronmaksajat.fi

VERONMAKSAJAN
TALOUSTAITO
-
TAITAVAA
TALOUDENPITOA

RAHAT

Pörssiosakkeet kapitalisaatiosopimukseen – kuka maksaa varainsiirtoveron?

Pörssiosakkeet kapitalisaatiosopimukseen – kuka maksaa varainsiirtoveron?
8.11.2018

Asun Suomessa ja maksan kapitalisaatiosopimuksen maksun siirtämällä omistamani suomalaiset pörssiosakkeet ulkomaiselle vakuutusyhtiölle. Osakkeiden arvo on 350 000 euroa. Pitääkö vakuutusyhtiön maksaa siirrosta varainsiirtoveroa?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Arvopaperin sijoittamisessa kapitalisaatiosopimukseen on kysymys omistusoikeuden luovutuksesta, joten ensisijaisesti vakuutusyhtiön on suoritettava niistä varainsiirtoveroa.

Varainsiirtoveron perimisvelvollisuus on tässä tapauksessa kuitenkin sinulla, jos siirrät osakkeet ulkomaiselle vakuutusyhtiölle, ellei kyseessä ole ulkomaisen luottolaitoksen Suomessa oleva sivukonttori tai sijoituspalveluyrityksen tai rahastoyhtiön Suomessa oleva sivuliike.

Varainsiirtovero on 1,6 prosenttia osakkeiden arvosta. Jos kyseessä on kiinteistösijoitusyhtiö tms., veroprosentti on 2 prosenttia.

Jos veron perimisvelvollisuus on sinulla, sinun on tilitettävä vero ja esitettävä maksun todentava kuitti, luovutussopimus ja varainsiirtoveroilmoitus kahden kuukauden kuluessa luovutussopimuksen allekirjoittamisesta Verohallinnolle.

Muista myös, että pörssiosakkeiden sijoittamiseen kapitalisaatiosopimukseen sovelletaan luovutusvoiton verotusta koskevia säännöksiä.

Näitä muut lukevat nyt

Rahat, verot, työ & eläke, koti

Haluatko lisää hyötytietoa taloudesta?

Tilaa tästä Veronmaksajien ilmainen uutiskirje.
Voit peruuttaa sen koska tahansa.